Sport
ŽRK OSIJEK PRED KOLAPSOM

Slijedi oštra kazna, u
opasnosti i prvenstvo
Objavljeno 13. siječnja, 2015.
Za skidanje suspenzije klub u roku tri dana mora podmiriti dugove

Rukometašice Osijeka oprostile su se u osmini finala od hrvatskog Kupa, no ne nakon poraza od aktualnog branitelja dvostruke krune Lokomotive, nego bez borbe!

Osječanke, naime, nisu ni otputovale jučer u Zagreb gdje su u Kutiji šibica trebale igrati protiv “lokosica“, a razlog je suspenzija Hrvatskog rukometnog saveza. Povod suspenziji je dug koji osječki prvoligaš ima prema sucima, koji je i dalje nepodmiren pa je tako ekipa Zdravka Lovača ostala bez prava na prvi natjecateljski dvoboj u 2015. godini.

Novi je to udarac osječkom ženskom rukometu koji je u nastavak sezone ionako ušao “spuštenog garda“, bitno oslabljen u odnosu na prvi dio sezone. Zbog dugovanja i neispunjenja ugovornih obveza klub je napustilo pet igračica, od kojih četiri iz udarne sedmorke. Time su i drastično promijenjeni ciljevi u prvenstvu, jasno je da se ne može nastaviti s igrama i rezultatima iz prvog dijela sezone, u kojem su Osječanke zauzele sedmo mjesto s 11 bodova iz deset susreta. Sada predstoji pogled prema dnu tablice i nada kako se ipak neće sunovratiti do samog začelja, nego da će ipak bodovna zaliha biti dovoljna da, uz još poneki bod, sačuvaju prvoligaški status.

Neodlazak u Zagreb povući će, sasvim sigurno, i oštre, možda i drakonske kazne HRS-a. Prema najavama, Osijek bi mogao zaraditi visoku novčanu kaznu (peteroznamenkastu), te godinu dana zabrane nastupa u Kupu. Tu kaznama vjerojatno nije kraj, jer druga ekipa (Osijek 2) zbog istog je razloga propustila dva kola u Drugoj ligi te će, vrlo je izvjesno, biti izbačena u Treću ligu. S obzirom na to da se u subotu nastavlja i Prva liga u kojem ŽRK Osijek treba gostovati u Rijeci kod vodećeg Zameta, opravdana je bojazan hoće li se isti scenario ponoviti i tada. Upravi kluba ostala su, dakle, tri dana za pronalazak sredstava kojima bi skinuli suspenziju, inače će i taj dvoboj izgubiti bez borbe. Iako bi, s obzirom na to da je riječ o drugoj vrsti natjecanja, a ne Kupu, Osijek vjerojatno time dobio “žuti karton“, a ne izbacivanje iz lige, ni takav epilog nije teško zamisliti jer vrijeme leti, a novca na računu nikako nema. Ima li kakvih pomaka i kakvi su sljedeći koraci vodstva kluba, pojasnio je predsjednik Vladimir Ham, kojeg smo jučer ulovili na putu prema Zagrebu.

- Pokušat ću tijekom dana “skoknuti“ do HRS-a, sjesti i raspraviti ovu našu trenutačnu situaciju. Dug nije sporan, a, nažalost, nismo ga uspjeli podmiriti na vrijeme jer nam nije stigla još prva rata iz novog proračuna. No, uvjeren sam kako ćemo u idućih nekoliko dana to uspjeti platiti te da prvenstveni dvoboj u Rijeci nije upitan - izjavio je Ham.

Treba se nadati da će se to i ostvariti, a ne najcrnji scenario, koji i nije tako nerealan. Ne treba ni spominjati kakva bi to pljuska bila ne samo rukometnom klubu s bogatom tradicijom, nego i cijelom osječkom sportu koji je doslovce na aparatima, ako bi ŽRK Osijek bio na takav način degradiran u niži rang. Već je godinama jasno kako je s trenutačnim proračunom nemoguće pokriti sezonu, krpalo se na razne načine, no čini se kako sada ponestaje manevarskog prostora. Hoće li ga se u idućim danima uspjeti pronaći, ostaje za vidjeti, no jasno je kako bi u suprotnom to bio udarac od kojeg se ženski rukomet duži niz godina ne bi oporavio. G. Roguljić

Prvenstvo se nastavlja i Upravi kluba ostala su tri dana za pronalazak sredstava kojima bi skinuli suspenziju

Vladimir Ham

predsjednik ŽRK Osijek

Dug nije sporan, nažalost, nismo ga uspjeli podmiriti na vrijeme. Uvjeren sam kako ćemo u idućih nekoliko dana uspjeti platiti te prvenstveni dvoboj u Rijeci nije upitan

Možda ste propustili...

ČETVRTFINALE KUPA HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

Sesvete ovoga puta mirno kroz Zrinjevac

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku