Zdravlje
ISKORISTITE SVE BLAGODATI TOPLOG ČAJA

Protiv prehlade i za jačanje imuniteta
Objavljeno 14. siječnja, 2015.

Topli biljni čajevi najbolja su prirodna zaštita od bolesti, a tijekom hladnih dana posebno su djelotvorni kod prehlada i kao sredstvo za jačanje imuniteta.

Popis pozitivnih efekata koje čajevi imaju na ljudski organizam prilično je dug, a djelotvornost biljnih napitaka na zdravlje potvrdila su brojna istraživanja. Redovnim konzumiranjem zelenog čaja loš kolesterol može se smanjiti za 15 posto, tvrde stručnjaci sa sveučilišta iz Brazila.

Oni su nakon opsežnog istraživanja utvrdili da je u osoba koje su pile čaj ili osvježavajuće napitke na bazi čaja kolesterol snižen u razdoblju od 60 dana zahvaljujući saponinima, supstancama koje funkcioniraju kao specijalna vrsta deterdženta i reagiraju sa želučanim kiselinama sprječavajući crijeva da apsorbiraju masti. Utvrđeno je i to da kofein i druge supstance koje se nalaze u čaju ubrzavaju rad metabolizma i sagorijevaju kalorije za oko sedam posto. Ipak, stručnjaci smatraju da aktivni sastojci čaja ne djeluju samo sa žučnom kiselinom nego i inhibiraju aktivnost lipaze, enzima koji se izlučuje u pankreasu, a koji je uključen u stvaranje masti. Što se vitamina i minerala tiče, čajevi njima obiluju. Većina mješavina čaja sadrži nutrijente koji su od fundamentalnog značenja za organizam, kao što je folna kiselina, kalij, mangan i vitamini K, C, B1 i B2. Zahvaljujući polifenolu koji sadržavaju, veoma su dobri saveznici u borbi protiv bakterija poput onih koje mogu izazvati karijes ili upalu pluća. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA

Podignite testosteron

HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MOZGA

Za zdrav mozak bitan je san, ali i dobar trening

Najčitanije iz rubrike