Zdravlje
BITKA PROTIV SALA NA TRBUHU KREĆE SADA!

Lijep i ravan trbuh izgrađuje se u kuhinji
Objavljeno 12. siječnja, 2015.
Voda utječe na ubrzanje metabolizma i pozitivno djeluje na cijeli organizam

Božićni kolači i obilan blagdanski stol ostavili su trag na vašem trbuhu? Smeta vam višak nakupljenih masnih naslaga, želite to riješiti i vratiti se u normalu, no ne znate ni sami odakle biste uopće počeli!

Salo na trbuhu vjerojatno nije skupljeno samo u vrijeme blagdana nego ste ga skupljali mjesecima pa i godinama. Stoga, za njegovo rješavanje treba i dosta vremena i truda.

1. PREHRANA

Zdrava prehrana je način života. Kod oblikovanja lijepog seksi trbuha najvažnija je prehrana. Lijep i ravan trbuh izgrađuje se upravo u kuhinji! Rješenje nikako nije gladovanje ili razne loše dijete, nego jednostavno reduciranje i mijenjanje loših navika prehrane.

Izbacite iz svoje prehrane:

- slatki industrijski šećer

- velike porcije

- masnu hranu

- grickalice

- gazirana pića

- prejedanje kasno navečer

- bijeli kruh

Kada u glavi shvatite koliko zapravo prehrana utječe na salo oko trbuha, nužno je zamjeniti loše namirnice kvalitetnijim i zdravijim. Ionako je način prehrane navika koja se mijenja samo ako ste voljni i strpljivi. Promjena prehrane nije laka, ali jednom kad se odviknete od „loših” namirnica, želja za njima postaje i manja!

Također, nemojte se zaboraviti hidratizirati. Voda je neophodna! Voda utječe na ubrzanje metabolizma i pozitivno djeluje na cijeli organizam.

2. CARDIO TRENING

U svoj tjedni raspored OBAVEZNO ugurajte bilo kakav oblik kardiovježbi! Kardioaktivnosti su trčanje, bicikliranje, step, razni aerobic programi itd. Kako biste dosadno salo uspjeli istopiti i kako bi se lijepo oblikovani trbušni mišići vidjeli, morate se baciti na neke aerobne aktivnosti. Aerobne aktivnosti podižu puls i potiču znoj. Svakako biste trebali aktivnost održati minimalno 30 minuta jer se tek tada počinju trošiti nakupljene masne zalihe.

3. VJEŽBE SNAGE I VJEŽBE ZA CORE MIŠIĆE

Najveća zabluda kod oblikovanja trbušnih mišića je to da je dovoljno raditi trbušnjake kako biste imali privlačan trbuh. Trbušne mišiće potrebno je oblikovati vježbama snage, ali kako bi se oni zapravo vidjeli prvo je potrebno provoditi već navedenu prehranu i trening. Varijacija vježbi oblikovanja trbušnjaka je mali milijun, no isto tako bitno je pravilno izvođenje kako ne bi došlo do ozljede.

Kako biste postigli maksimalan rezultat, potrebno je izvježbati sve skupine trbušnih mišića i nikako ne zaboraviti na core mišiće (dubinski mišići koji stabiliziraju čitav trup.) Uporom (vježba oblikovanja core mišiča) izrazito aktiviramo mišiće trbuha s naglaskom na bočne trbušne, zatim duboke mišiće trupa, mišiće stražnjice i zdjelice. Funkcija ovih mišića je da drže i stabiliziraju kralježnicu, a tako se osim lijepo oblikovanih mišića dobiva pravilno držanje, uspravan stav te se štite unutarnji organi.

Prehrana + kardio trenig + vježbe oblikovanja i uspjeh je zagarantiran! Upornost, strpljenje, dobar voditelj na treningu i vaša čvrsta odluka! Vi to možete!

Martina SLIVONJA, bacc. physioth

Aerobne aktivnosti podižu puls i potiču znoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike