Novosti
NAJVIŠE U ZAGREBU

U samo deset godina broj stogodišnjaka u Hrvatskoj porastao za čak 136 posto
Objavljeno 10. siječnja, 2015.
Po broju dugovječnih osoba na prvom mjestu u Hrvatskoj je grad Zagreb s čak 21 posto ukupnog broja

Vezani članci

BEZ NASTAVKA MIROVINSKIH REFORMI NEMA BUDUĆNOSTI

Nastavimo li stvarati mlade umirovljenike, mirovinski će sustav bankrotirati

Broj dugovječnih osoba starih od 95 do 106 godina prema popisu iz 2011. godine u Hrvatskoj je iznosio njih 2201, odnosno 1719 žena i 482 muške osobe.

Deset godina prije broj dugovječnih osoba iznosio je 1455 prema čemu je evidentno da se ukupan broj starijih od 95 godina u deset godina povećao za čak 51,21 posto, od čega 34,15 posto žena i 49,23 posto muškaraca, podaci su koje je objavio Centar za zdravstvenu gerontologiju - Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar pri Ministarstvu zdravlja.

Zagreb prvi

Po broju dugovječnih osoba na prvom mjestu u Hrvatskoj je grad Zagreb s čak 21 posto ukupnog broja hrvatskih dugovječnih osoba, a slijede ga Splitsko-dalmatinska i Prigorsko-goranska županija. No zanimljivo je da je među 21 hrvatskom županijom Osječko-baranjska županija po broju dugovječnih osoba na visokom osmom mjestu, i to s gotovo četiri posto najstarijih građana, a ispred nje od kontinentalnih županija su jedino već spomenuti Grad Zagreb i Zagrebačka županija, dok je primjerice šibensko područje iza Osijeka. Ostale slavonske županije nešto su niže, pa je tako Slavonsko-brodska županija na 13. mjestu, a Vukovarsko srijemska na 15. mjestu. Najmanje dugovječnih osoba je na virovitičkom području. No još su drastičniji podaci kada se promatra samo ciljana skupina osoba s navršenih 100 do 106 godina, odnosno isključivo stogodišnjaci, gdje je Osječko-baranjska županija na petom mjestu. Grad Zagreb bilježi najveći udjel s 22 posto stogodišnjaka, a slijede Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija. Požeško-slavonska županija nema ni jednog stogodišnjaka. Usporedivši podatke iz 2001. godine, kada je broj stogodišnjaka iznosio 84 osobe, a u 2011. godini čak 198 osoba, zaključuje se da je broj stogodišnjaka u deset godina porastao za 136 posto.

Slično i u drugimzemljama EU-a

Ovi pokazatelji svakako ruše teoriju o nezdravoj prehrani i kratkom životnom vijeku Slavonaca.

Inače, isto istraživanje pokazalo je kako ovu statistiku prati i ona o invaliditetu starijih osoba (65+) u Hrvatskoj. Tako je u 2011. popis pokazao gotovo dva i pol puta više starijih osoba s invaliditetom u odnosu na popisnu 2001. godinu, a glavni uzrok invalidnosti je bolest, i to u 72 posto slučajeva. S obzirom na to da su podaci o produženju životnog vijeka slični i u susjednim zemljama Europske unije, na proljeće 2015. godine u austrijskom Salzburgu započinje prvi europski doktorski studij iz gerontologije, a recimo kako je u doktorski studij organizacijski uvršten i Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba - Centar za zdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar s voditeljicom, prim. dr. sc. Spomenkom Tomek-Roksandić. U tom centru drže da je studij socijalne gerontologije veliki pomak za europsko društvo i gerontologiju, ali i veliko priznanje hrvatskoj gerontologiji, koja će moći pratiti najnovije trendove i spoznaje o načinima poboljšanja kvalitete života najstarije hrvatske populacije.

Nefreteta Z.EBERHARD
DOKTORSKI STUDIJ GERONTOLOGIJE

Ciljevi doktorskog studija su stjecanje kompetencije potrebne za rukovođenje gerontoloških djelatnosti, posebice za konstruktivnu kritičku procjenu i aplikaciju kreativnih rješenja za unapređenje zaštite zdravlja starijih. Stječe se znanje, ali i vještine potrebne za uslužne gerontološke djelatnosti, unapređenje organizacije, menadžment projekata, inovaciju skrbi za starije osobe, kvalitetu uslužnih djelatnosti. Studij traje tri godine i sadrži 27 raznih predmeta. S disertacijom se počinje već u prvoj godini studija. U izlaganja će biti uključeni i svjetski cijenjeni predavači i stručnjaci iz gerontologije i gerijatrije iz Austrije, Hrvatske, Njemačke i Slovenije.

Požeško-slavonska županija nema ni jednog stogodišnjaka

2001. godine

imali smo 84 osobe starije od 100 godina, a 2011. godine čak 198