Svijet
TERORIZAM DOLAZI U EU

Planiraju se napadi velikih razmjera
Objavljeno 9. siječnja, 2015.
Talačke su krize nakon policijske intervencije završile smrću otmičara

Vezani članci

ANALITIČAR IGOR TABAK O TERORISTIČKOM NAPADU U PARIZU:

Napad profesionalan, ali bijeg je amaterski

Policija je upala u zgradu u kojoj su se opkoljni našli ubojice koje se sumnjiči za napad na satirički list Charlie Hebdo i ubojstvo 12 osoba te usmrtila dvojicu braće. Braća Kouachi sklonila su se u gradić Dammartin, sjeverno od Pariza. Uzeli su taoca i zabarikadirali se u obližnju tiskaru, ali nakon neuspješnih pregovora, francuski specijalci su oslobodila taoca i usmrtili dvojicu terorista. Francuska policija uspostavila je telefonski kontakt s braćom Kouachi koji su poručili da žele umrijeti kao mučenici.

U isto vrijeme u Parizu se odvijala još jedna talačka kriza u židovskoj trgovini s košer hranom. No, policijskom akcijom taoci su oslobođeni, a kako prenosi AFP iz policijskih izvora, napadač je “neutraliziran”. Riječ je o Amedyju Coulibalyju, napadaču koji je prekjučer ubio policajku.

Val terorizma koji je pogodio Francusku, odjeknuo je diljem svijeta. Komemoracije i skupovi podrške održali su se u gradovima diljem svijeta kako bi se upozorilo da nitko ne može ograničiti slobodu govora i izražavanja te da nitko zbog svojih stavova ne bi trebao biti ubijen. Uredništvo tjednika Charlie Hebdo najavilo je da će iduće srijede list izići u nakladi od milijun primjeraka, iako mu je uobičajena naklada 60 tisuća primjeraka.

"Teror je pogodio Europu"

Islamska zajednica pozvala je da se na današnjim molitvama osudi ovaj teroristički napad, a premijer Manuel Valls rekao je da je Francuska u ratu s terorizmom, ali nikako religijom.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je da će summit koji će se održati u Bruxellesu 12. veljače biti posvećen borbi protiv terorizma. “Razgovarao sam s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u četvrtak navečer i namjeravam iskoristiti sastanak šefova država i vlada 12. veljače za raspravu o odgovoru koji EU može pružiti na izazove borbe protiv terorizma”, izjavio je.

"Teror je pogodio Europu", rekao je Tusk.

"Europska unija ne može sve učiniti, ali može pridonijeti jačanju naše sigurnosti", rekao je. On je podsjetio na uvođenje europskog uhidbenog naloga nakon atentata 11. rujna u SAD-u. "Međutim, moramo učiniti više", kazao je predsjednik Europskog vijeća. Pozvao je Europski parlament da ubrza rad na prijedlogu europske direktive 'PNR' "koja bi mogla pomoći u detektiranju putovanja opasnih osoba." Taj projekt europskog registra podataka o putnicima blokira od 2011. Europski parlament.

Poziv na stišavanje strasti

Francuski predsjednik François Hollande pozvao je u petak da se ne prihvaća stigmatizacija, nakon serije incidenata u Francuskoj čija je meta bila muslimanska zajednica. Potrebno je "umiriti stanovništvo", te "odbiti pretjerivanja i stigmatizaciju", rekao je Hollande.

I dok političari pokušavaju smiriti tenzije, a Europska unija planira summit o terorizmu, britanska obavještajna služba MI5 upozorava da Al-Kaida planira napade velikih razmjera na Zapadu.

Andrew Parker, direktor MI5, kazao je kako postoji veliki rizik od napada koje bi mogli počiniti borci koji se vraćaju iz Sirije. "Znamo primjerice da jedna skupina fanatičnih terorista Al-Kaide u Siriji planira atentate širokih razmjera na Zapadu", rekao je, dodajući da postoji velika vjerojatnost napada u Velikoj Britaniji.

Njihovi ciljevi su, prema Parkeru, prometni sustav i "kultne mete". Parker je kazao da je oko 600 britanskih ekstremista otputovalo u Siriju i uglavnom se priključilo Islamskoj državi. Džihadisti te skupine u Siriji planiraju napade u Britaniji i na sofisticirani način koriste društvene mreže kako bi potaknuli britanske državljane na nasilje.

Posljednjih mjeseci MI5 zaustavio je tri potencijalno smrtonosna napada u Velikoj Britaniji, naglasio je.

Pripremio: Vuk TEŠIJA
Podrška i iz Hrvatske

Miran prosvjed u znak solidarnosti sa žrtvama napada na redakciju francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo održan je u četvrtak navečer u Zagrebu. Sudionici su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu te su šutke noseći napise "Je suis Charlie" otišli do zgrade francuskog veleposlanstva, gdje su položili svijeće koje su nosili sa sobom. Među okupljenima bili su predstavnici javnog i kulturnog života, članovi udruga za ljudska prava i brojni novinari. Građani su i jučer pojedinačno donosili i palili svijeće ispred francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike