Novosti
IZ HRVATSKE U DVIJE GODINE ISELILO JEDNO ĐAKOVO

Vlast stalno umanjuje broj iseljenih, a
demografi tvrde da ih je više od 28 tisuća
Objavljeno 8. siječnja, 2015.
Među slavonskim županijama neslavni rekorder je Vukovarsko-srijemska

Vezani članci

ISELJAVANJE IZ HRVATSKE NE JENJAVA

Hosteli u Dublinu puni su Hrvata iako ih posao ne čeka na dlanu

Dok aktualna vlast pokušava umanjiti broj ljudi koji je iz ekonomskih razloga iselio iz Hrvatske, stručnjaci i službena statistika tvrde da je situacija mnogo gora.

Prošle je godine ministar uprave Arsen Bauk izjavio, a to je manje-više preksinoć za HRT ponovio i SDP-ov saborski zastupnik Ivo Jelušić, kako je iz Hrvatske u zadnje dvije godine, zbog egzistencije, iselilo, ne “kako se želi imputirati” 30-ak tisuća građana, nego upola manje od te brojke. Oni tvrde da se oko 8000 slučajeva odnosi na zemlje regije poput Srbije i BiH i da su to osobe koje već duže vrijeme ne žive u Hrvatskoj pa ih je policija brisala iz evidencije trajnog boravišta, da je posrijedi ažuriranje mjesta boravka te da se ta pojava ne može gledati (prije svega) kroz ekonomske razloge. No, službena statistika ipak nije na strani procjena vlasti. Pozivajući se na službene podatke Državnog zavoda za statistiku iz 2014. godine, demograf dr. Dražen Živić s Instituta Ivo Pilar, u Vukovaru, tvrdi da je u dvije godine iz Hrvatske iselilo 28.139 građana. Pretočeno u konkretne primjere, iz naše je zemlje u tom vremenu iselio grad veličine Đakova.

Minoriziranje pojave

– Ti su podaci utemeljeni na evidenciji MUP-a o odjavi mjesta boravka pri iseljenju u inozemstvo, što je sada zakonska obveza, a prije nije bila. Naime, neovisno o duljini trajanja iseljenja (za boljim životom), osim kada je riječ o studentima i situacijama poput liječenja u inozemstvu, svaki taj iseljenik ima zakonsku obvezu odjaviti mjesto boravka - kaže dr. Živić.

On upozorava na kategoriju iseljenih koja je već u inozemstvu i prije stupanja na snagu ove zakonske obveze, pa procjenjuje da bi njihov broj dodatno povećao spomenutu brojku građana koji su (u potrazi za poslom) napustili Hrvatsku. Dr. Živić slaže se da država stalno pokušava minorizirati ovu pojavu, što kroz brojke, što kroz razloge iseljavanja, iako je, dodaje, većina svjetskih migracija, izuzev onih zbog ratova i prirodnih katastrofa, izazvana ekonomskim razlozima.

– Ima li točnijih, službenijih podataka od službene institucije kakav je DZS - pita se dr. Živić. Ovaj demograf procjenjuje da je, gledajući prema regijama, Slavonija vrlo izložena procesu iseljavanja, što je žalosno, jer je ona svojevremeno bila obećana zemlja.

– Zasigurno je izloženija od, primjerice, Dalmacije, koju u tom procesu spašava turizam - kaže dr. Živić.

Iseljavanje će se nastaviti

Iz Vukovarsko-srijemske županije u prvih 10 mjeseci 2014. iselilo se čak 1600 građana što je, ocjenjuje demograf Živić, vrlo velik broj. Iz Vukovara je u tom vremenu iselilo 400 osoba. Ova županija neslavni je slavonski rekorder po tom pitanju za 2012. i 2013., kada je iz nje, podaci su DZS-a, iselilo 1400 osoba. Kada je riječ o ukupnoj migraciji u Hrvatskoj u 2013. (2014. još nije obrađena), podaci DZS-a kažu da je najveći pozitivan saldo ukupne migracije stanovništava (razlika između doseljenih iz druge županije i inozemstva i broja odseljenih) imao Grad Zagreb (2872 osoba), a najveći negativan Sisačko-moslavačka (-1947 osoba), a Vukovarsko-srijemska županija je na -1624 osobe. Podaci DZS-a za vanjsku migraciju RH kažu da je ona iz godine u godinu sve veća - 2004. brojala je 6800, a 2013. čak 15.200 građana. U (zasad) dvije zadnje obrađene godine, 2012. i 2013., prema DZS-u, iz Osječko-baranjske županije iselilo je 1379 građana, iz Brodsko-posavske 912, iz Požeško-slavonske 319, a iz Virovitičko-podravske 303. Posljedice su demografske, razvojne, ekonomske, socijalne...

Dr. Dražen Živić procjenjuje da će se masovna iseljavanja u potrazi za boljim životom nastaviti i ove te sljedećih godina, sve dok, kako kaže, ne nastupe pozitivni gospodarski rezultati za nas. No, upozorava da će zbog sve nižeg nataliteta u nas biti i sve manje onih koji će iseljavati, a razlog tome nikako neće biti eventualno bolja gospodarska slika.

– Zato neće iseljavati samo mladi, nego i sve stariji ljudi, u dobi od 45 i 50 godina - kaže Živić.

Demografska kretanja, naime, nikako nam, pogotovo jer smo mala nacija, ne idu u prilog. Samo usporedbom popisa stanovništva iz 2001. i 2011. vidljivo je da je u tih 10 godina broj stanovništva Hrvatske smanjen za čak 152.571 stanovnika.

Suzana ŽUPAN
PROCJENA: ZA 15 do 20 GODINA BIT ĆE NAS 300 TISUĆA MANJE

- Na Ekonomskom fakultetu radili su studiju kao demografsku podlogu za razvoj Hrvatske. Projekcije kažu da će nas za 15 do 20 godina biti tristotinjak tisuća manje. Istina, to su najpesimističnije procjene, procjene nad kojima se treba zabrinuti, no na tome se ništa ne radi, ni u mandatu ove vlasti, a ni prethodnih - kaže demograf dr. Dražen Živić.

1600

građana iselilo je u prvih 10 mjeseci 2014. godine iz Vukovarsko-srijemske županije

152.571

manje je stanovnika u Hrvatskoj, ako se usporedi popis stanovništva iz 2001. i 2011. godine

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om