Ekonomija
MEĐU ZADNJIMA PREDALI PRIJEDLOG RAZVOJA SELA

Hrvatska jedina zemlja EU-a koja nije lani povukla novac iz Programa za ruralni razvoj
Objavljeno 8. siječnja, 2015.
Upitno je hoće li se novac uspjeti povući i u 2015. godini

Hrvatska prema raznim ekonomskim pokazateljima - visoka stopa nezaposlenosti, porast broja siromašnih građana, prezaduženost, proračunski deficit, izostanak oporavka gospodarstva itd.

- kako su to prenosili gotovo svi mediji proteklih dana, pripada među najlošije zemlje Europske unije.

Međutim, Hrvatska je, prema tvrdnjama pojedinih poljoprivrednih analitičara, zauzela još jedno neslavno zadnje mjesto u EU-u.

Naime, prema njihovim tvrdnjama jedina je zemlja Europske unije koja nije u 2014. godini povukla novac iz Programa za ruralni razvoj, a vrlo je upitno hoće li to uspjeti i u ovoj 2015. godini. Budući da novac (333 milijuna eura, koliko na godinu Hrvatska ima na raspolaganju) nije izgubljen, kako je to često iz Ministarstva poljoprivrede isticano, već se “prenosi” u iduću godinu, u 2015. godini za ruralni razvoj dostupno je ukupno 600 milijuna eura.

Na naš upit Ministarstvu poljoprivrede u kojoj je fazi Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020. poslanom pred kraj prošle godine (za nekoliko dana stigao je i odgovor koji prenosimo u cjelosti), podsjećaju da su ga poslali u Europsku komisiju na postupak odobrenja 16. srpnja 2014.

“Rok u kojem su sve države članice trebale dostaviti svoje programe bio je 22. srpnja 2014. Postupak odobravanja programa ruralnih razvoja podrazumijeva slanje opservacijskog pisma Europske komisije državi članici na zaprimljeni program. Opservacijsko pismo nije odbijanje programa. Opservacijsko pismo Hrvatska je dobila 23. listopada 2014. Sukladno komentarima iz Opservacijskog pisma, koje je transparentno objavljeno na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvo je revidiralo Program i trenutno je u završnoj fazi zatvaranja pristiglih komentara. Ministarstvo u suradnji s kolegama iz EK-a završava proces pregovora, nakon čega će uslijediti i pismo odobrenja Programa. Od 118 programa ruralnih razvoja koji se trenutno nalaze u EK-u u postupku odobrenja, EK je za sada poslao 75 opservacijskih pisama. Do kraja 2014. godine očekuje se odobrenje maksimalno 10 programa od 118. Dakle, nikakvog kašnjenja nema. Hrvatski program je u redovnom postupku odobrenja kao i svi drugi programi država članica EU-a. Isto tako, novci namijenjeni za 2014. godinu NISU izgubljeni (isti je slučaj sa svim državama članicama) jer se oni troše u skladu s tzv. N+3 pravilom”, naveli su tada iz Ministarstva uz napomenu da su pravilnici u izradi i da mogu biti dovršeni nakon odobrenja Programa, a sukladno njihovoj objavi i objava natječaja.

Ministar poljoprivrede u nekoliko je navrata jesenas isticao da je važno da novac koji je Hrvatskoj na raspolaganju nije izgubljen, no, kako kažu mnogi poljoprivrednici, “za ministra dvije godine sigurno nisu izgubljene, ali za našu poljoprivredu jesu dok su istodobno sve druge zemlje koristile novac i u 2014. godini, a koristit će ga i u 2015. godini.”

Radi lakšeg razumijevanja valja podsjetiti da je Tihomir Jakovina ministar poljoprivrede postao u prosincu 2011. godine. Već u početku njegova mandata u tijeku su bili pregovori za novo programsko razdoblje ruralnog razvoja 2014.-2020. u EU-u, a Hrvatska je prisustvovala svim vijećima kao promatrač.

“Već je 2011. godine bilo svima jasno da prijedlog novog programa ruralnog razvoja neće biti završen na vrijeme za odobravanje i primjenu u 2014. Sve ostale zemlje članice EU-a nemaju takav problem jer su za prijelazno razdoblje imale programe koji su odobreni iz ranijeg programskog razdoblja, jedino Hrvatska nije imala ništa. Ministarstvo se nije odlučilo napraviti program za Hrvatsku prema pravilima iz ranijeg razdoblja da se akreditira za bar nekoliko mjera, već se čekao program za novo razdoblje i od tada do sada "pišemo" novi program koji smo predali opet među zadnjim zemljama EU-a”, kaže naš dobro upućen izvor.

Zdenka RUPČIĆ
PRAVILNICI TEK NAKON ODOBRENJA PROGRAMA

Iz svega navedenoga jasno je da je hrvatska poljoprivreda izgubila cijelu 2014. godinu, a budući da će se pravilnici pisati tek nakon odobrenja našeg programa od strane Europske komisije, vjerojatno i cijelu 2015.

Koliko bi lakše hrvatskoj poljoprivredi i ukupnom gospodarstvu, ali i povećanju BDP-a bilo da su iskorištena u 2014. i 2015. ova sredstva. Naime, prema nekim izračunima, da se lani uspio povući sav novac, hrvatski BDP bi se povećao za najmanje 2,5 milijardi kuna. A činjenica da će se sredstva moći koristiti i u 2016. puno ne pomaže jer se zna da se potrošeno vrijeme ne može kupiti tim novcem.

333

milijuna eura na godinu imat će Hrvatska na raspolaganju kada bude odobren Program ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike