Osijek
ZIMSKA MATEMATIČKA ŠKOLA U OŠ MLADOST

Dunja i Dora: Očekujemo da ćemo kroz matematičke igre naučiti nešto novo
Objavljeno 8. siječnja, 2015.
Prijavilo se 199 učenika iz 14 škola s područja Osijeka, iz Bilja, Čeminca, Belog Manastira i Darde

Suština matematike je u njenoj vječnoj mladosti. Moto je to ovogodišnje, 22. Zimska matematička škola za učenike osnovnih škola, koja je jučer počela u OŠ Mladost, u organizaciji te škole, Udruge matematičara Osijek i Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

A da je moto opravdan, potvrdile su nam Dora Leko i Dunja Ivanović, učenice 5. razreda OŠ Grigor Vitez. Na pitanje što ih je privuklo u Zimsku školu matematike, Dora odgovara: “Bila sam prošle godine, bilo je zabavno, igrali smo matematičke igre, učili zanimljive načine množenja pa se nadam da će tako biti i ove godine”. Dunja dodaje da su se i njoj prošle godine svidjele matematičke igre, a ove godine očekuje dobru zabavu, ali i da nauči nešto novo.

Da će se želje ovih djevojčica ispuniti, sigurna je Ana Martinčević, prof. matematike, koja je uz kolegicu Goranku Janjić, voditeljica ovogodišnje Zimske matematičke škole. “Prijavilo se 199 učenika iz 14 škola s područja Osijeka, iz Bilja, Čeminca, Belog Manastira i Darde. To potvrđuje da potrebe za ovakvim načinom rada ima i da djeca žele učiti matematiku”, ističe prof. Martinčević.

Zabavno i zanimljivo bilo je već na prvom predavanju, naslovljenom Magični kvadrati i srodna im bića, koje je održala doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler, gošća s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Jučer je održano šest radionica, dok će ih danas, drugog dana Zimske matematičke škole, biti četiri. Naglasak će biti na web alatima i digitalnoj tehnologiji, koja je bliska današnjoj djeci.

Uvodni dio skupa bio je u znaku glazbe. Nastupile su Petra Lukač, Petra Ugljarević te Dora Prusina i njezin djed Alojz Franz. Učenike, njihove mentore i organizatore skupa, pozdravio je Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost. Nije krio zadovoljstvo što se ova manifestacija već više od dva desetljeća održava u njihovoj školi te istaknuo da su učenici, sudionici Zimske škole, odlučili za vrijeme zimskih praznika ulagati u vlastito znanje iz matematike.

Vesna LATINOVIĆ
SVAKE GODINE SVE SADRŽAJNIJA I BOGATIJA

“Poseban doprinos za ovaj projekt ima OŠ Mladost, središnje mjesto okupljanja darovitih matematičara već 22 godine. Do sada smo imali šest voditeljica i brojne kvalitetne predavače, studente i profesore matematike iz škola i s fakulteta. Svake godine Zimska škola je sve sadržajnija i bogatija. Tako smo prošle godine uključili četvrte razrede, a ove godine naša je gošća doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler, s PMF-a u Zagrebu. Riječ je profesorici koja je dala golem doprinos popularizaciji matematike u Hrvatskoj”, rekao je Kristian Sabo, predsjednik Udruge matematičara Osijek.

Najčitanije iz rubrike