Dome slatki dome
PROFINJENI DEKORATIVNI EFEKT

Rasvjeta: Instalacija sa svjetlovodom daje posebnu čar prostoru
Objavljeno 8. siječnja, 2015.
Vlaknom se provodi na daljinu samo svjetlosna zraka bez toplinskog i UV zračenja

Svjetlovodna rasvjeta je specifičan način rasvjete koji koristi svojstvo materijala da provodi svjetlosnu zraku s jednog mjesta od izvora svjetla duž medija na drugo mjesto.

Medij je svjetlovod, stakleno ili sintetičko vlakno, s opisanim svojstvom. Dakle, vlaknom se provodi na daljinu samo svjetlosna zraka bez toplinskog i UV zračenja.

Pri tome se može koristiti i više vlakana odjednom, iste ili različite duljine i promjera za provođenje veće ili manje količine svjetla na jedno ili više udaljenih mjesta. Krajevi vlakana doimaju se kao izvori svjetla.

Prednosti svjetlovodne rasvjete:

Svjetlovodom ne prolazi struja pa su primjenjivi u svim uvjetima.

Svjetlovodom ne prolazi toplina i UV zračenje pa su krajevi bezopasni za predmete koje osvjetljavaju.

Krajevi svjetlovoda ne zahtjevaju održavanje jer nisu žarulje.

Izvor svjetla je na poziciji gdje je pristupačan i prenosi odjednom svjetlo na desetine i stotine drugih pozicija.

Dakako da uz prednosti postoje i nedostaci, koji se mogu svesti na jedan najvažniji: Svjetlovodna rasvjeta je onoliko ekonomična koliko su iskorištene njezine prednosti.

Stropna dekoracija

U ugostiteljskim, zabavnim i sličnim javnim prostorima svjetlovodna rasvjeta nalazi primjenu zbog svog dekorativnog efekta. Aplikacijom svjetlovodnih vlakana u ploče spuštenog stropa uz primjenu animacijskih halogenih projektora moguće je postići zanimljive dinamičke svjetlosne efekte koje je nemoguće postići na drugačiji način.

Luster

Svjetlovodna vlakna u prostoru mogu formirati interesantne svjetlosne instalacije. Jedna od takvih je viseći snop svjetlovoda koji svijetle cijelom svojom duljinom. Uz poznavanje sustava svjetlovodne rasvjete moguće je taj princip nadograditi u nekoliko smjerova: animacijskim svjetlovodnim projektorom dati dinamiku, oblikovno razvući snop u zavjesu konstantne ili promjenjljive duljine, završiti svjetlovode sa staklenim kristalima različitog oblika...

Nebo

Svjetlovodno zvjezdano nebo u prostoru je poseban efekt. U današnje doba gipsanih obloga i spuštenih stropova, instalacija sa svjetlovodom daje posebnu čar prostoru. Svjetlovodne točkice u stropu su promjera 0,5-2mm, bez održavanja na rasvjetnom mjestu, iz jednog izvora svjetla snage do 100W za cca 300 komada. Dekorativni efekt je neusporedivo ljepši, profinjeniji, a instalacija ekonomičnija od halogene rasvjete.

Tapison

Podne obloge od zida do zida i dalje se koriste u određenim prostorima boravka bilo da su stambeni ili javni. Svijetleći efekti po podnoj oblozi daju dodatnu kvalitetu, radilo se o funkciji vođenja kroz prostor, svijetlećoj poruci u obliku natpisa, logotipa i sl., ili samo nasumce «posipanim» svijetlećim točkicama po podu. Napajanje svjetlovoda svjetlom iz minijaturnog LED izvora dostatno je za nenadmašne krajnje efekte, a uz dodatak isto tako minijaturne elektronike omogućeni su dinamični efekti.

Keramika

U spojnicama keramičkih pločica također se mogu pojaviti završeci svjetlovodnih vlakana. U kontrastu mraka označavaju pravilan raster ili strukturu mozaika na oblozi plohe. Postavljanje iziskuje malo više strpljenja i suradnje s izvođačem obloge, ali rezultat je jedinstven i neponovljiv.

Tuš

Svjetlo je dovedeno do mlaznice tuša, a dalje je svjetlo vođeno kroz mlaz vode. U svjetlovodnoj instalaciji nema struje pa samim time ni opasnosti za korisnike. O primjeni projektora ovisi konačni efekt, koji može biti i kromoterapijski uz primjenu modula s bojama.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.

Svjetlovodna

vlakna u prostoru mogu formirati interesantne svjetlosne instalacije

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna