Regija
"POSTOJANJE NEMA SVRHU"

I općina Marijanci odlučila je ukinuti mjesne odbore: Novac za izbore - đacima
Objavljeno 2. siječnja, 2015.

MARIJANCI – Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Marijanci sa šest glasova “za”, jednim “protiv” i tri suzdržana odlučeno je da se ukinu mjesni odbori jer “njihovo postojanje nema svrhu”. Nakon Općine Petrijevci, koja je isti potez povukla ove jeseni, Općina Marijanci odlučila se na taj potez na inicijativu načelnika Darka Dorkića.

- Smatram da je ukidanje mjesnih odbora opravdano prije svega zato što je ovo mala jedinica lokalne samouprave, s malim brojem stanovnika, u kojoj je svako naselje zastupljeno u Vijeću Općine preko bar jednog vijećnika, a osim toga, svaka lokalna inicijativa može se predložiti preko Jedinstvenog upravnog odjela i Ureda načelnika općine, što se u praksi radi već godinama. Osim toga, činjenica je da je lokalno stanovništvo i nezainteresirano za rad u vijećima mjesnih odbora, a neki od njih za četiri godine mandata nisu se nijednom sastali. I izlaznost na izbore za vijeća mjesnih odbora od 15-ak posto birača je izrazito mala, dok su troškovi izbora od približno 70.000 kuna za Općinu s nešto više od dva milijuna kuna vlastitih prihoda značajan izdatak, uzimajući u obzir tešku financijsku situaciju u kojoj se ona nalazi. Smatram stoga da bi bilo bolje novac za izbore preusmjeriti za osiguravanje besplatnih mjesečnih karata našim srednjoškolcima - predložio je načelnik Dorkić.

Zbog svega navedenog Dorkić se odlučio na izmjenu Statuta Općine, prema kojoj ona ostaje bez VMO-a. Podsjetomo, zakonska je regulativa jedinicama lokalne samouprave ponudila mogućnost osnivanja mjesnih odbora, a odluka je svake pojedine općine hoće li svojim statutom urediti postojanje mjesnih odbora na svome području ili ne. L. Aničić

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike