Regija
AMBICIOZNI PLANOVI OPĆINE BABINA GREDA - BROJNI PROJEKTI ZA 2015. GODINU

Izgradit će kanalizacijsku mrežu s pročistačem i općinsku zgradu
Objavljeno 2. siječnja, 2015.
Lani su smanjeni prihodi od poreza na dohodak, a zakazala je i pomoć države

BABINA GREDA - Općina Babina Greda u 2015. godinu ušla je ambiciozno, s brojnim projektima, a snažan vjetar u leđa daje joj najveća greenfield investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji - elektrana na šumsku biomasu i staklenici koji će zaposliti 200 ljudi. I u prošloj godini puno toga se napravilo, no kriza je ipak učinila svoje. Velik dio ljudi, napominje načelnik Josip Krnić, ostao je bez posla, trenutačno je zaposleno samo 747 mještana, što se negativno odrazilo i na općinski proračun. Osjetno su smanjeni prihodi od poreza na dohodak, a zakazala je i pomoć države kao području od posebne državne skrbi. Dodatne troškove Općini prouzročila je i obrana sela od poplave. Zbog svega toga, ali i kapitalnih investicija u kojima je sudjelovala s udjelom od 20 posto, Općina trenutačno ima problema s likvidnošću. Od izgradnje vodovodne mreže, kružnog toka, nove zgrade DVD-a, školske sportske dvorane, pa do uređenja čitaonice u Nazorovoj ulici i izletišta na Kladavcu.

- Smanjeni su nam izvorni prihodi u proračunu i samo smo zbog poreza na dohodak i izostanak očekivane državne pomoći izgubili oko 1,5 milijuna kuna - kaže Krnić.

Umjesto planiranih sedam milijuna kuna, proračun je u 2014. ostvaren u iznosu od 5,5 milijuna kuna.

- Osnovi problem je taj što ja kao načelnik, a vjerujem ni mnogi financijski stručnjaci, nisam mogao predvidjeti da će pad prihoda od poreza na dohodak biti tako drastičan. Prioritet nam je izmiriti sve obveze prema dobavljačima i izvođačima radova koji su korektno odradili posao. Općina će uzeti kratkoročnu pozajmnicu u PBZ-u i riješiti dugovanja - kaže Krnić.

Za proračun u 2015., koji iznosi 11.696.500 kuna, kaže da je planiran na realnim osnovama i podigli su ga kapitalni projekti. Babogredci očekuju i izravnu pomoć države od 1,25 milijuna kuna jer je indeks razvijenosti sela samo 44 posto od prosjeka RH, pa će i kod kandidiranja projekata na EU fondove imati puno manji udjel. Najznačajnija investicija u ovoj godini je izgradnja kanalizacijske mreže s pročistačem, vrijedna 62 milijuna kuna, za koju se dio novca planira povući iz strukturnih fondova EU.

- Papirologija je završena, ovih dana očekujemo lokacijsku dozvolu, a početak gradnje 40 kilometara mreže predviđen je za rujan - kaže Krnić.

Ove će godine početi i gradnja nove općinske zgrade na prostoru bivše mljekare. Uz načelnika, urede će dobiti i predsjednik Vijeća, općinski pročelnik i zaposlenici Agencije za razvoj i korištenje europskih fondova. Ondje bi trebalo biti i sjedište budućeg komunalnog poduzeća. Na katu je predviđeno uređenje općinske vijećnice i čajne kuhinje.

Krnić najavljuje i natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u kojem će mještanima uz minimalan udjel biti omogućene fasade i zamjena vanjske stolarije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Jelaški put prema Kladavcu

Jedna od značajnih investicija za Babinu Gredu, gdje više od 50 posto mještana obrađuje zemlju, svakako je i uređenje 7,2 kilometra dugog Jelaškog puta prema naselju Kladavac, za što je predviđeno 3,2 milijuna kuna. Poljoprivrednicima će se time konačno omogućiti pristup obradivim površinama.

- Projektna dokumentacija je gotova i jedna smo od rijetkih općina koja u svome vlasništvu ima sve svoje nerazvrstane ceste, što je vrlo važno. Puno me kolega načelnika zove i pita na koji smo ih način uspjeli prepisati u svoje vlasništvu, što je jedan od uvjet kandidiranja na EU fondovima - kaže Krnić, najavljujući i uređenje puta do Lučice, sve preko Mjere ruralnog razvoja iz Programa EU.

Velik broj ljudi ostao je bez posla - trenutačno je zaposleno samo

747

mještana

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike