Regija
SNIJEG DONIO I POTEŠKOĆE SAMAČKIM I STARAČKIM KUĆANSTVIMA

Vinković: Apeliram na solidarnost -
pomozimo čistiti starijim sugrađanima
Objavljeno 31. prosinca, 2014.

ĐAKOVO – Snježne oborine koje su mnogi Đakovčani nestrpljivo iščekivali uoči Božića, a koje su proteklih dana prekrile Đakovštinu, donijele su dašak prosinačke čarolije, ali i poteškoće kućanstvima u kojima žive starije osobe. Snježni pokrivač stvorio je nepremostive probleme građanima treće životne dobi koji zbog zdravstvenih tegoba i godina nisu u stanju sami očistiti snijeg ispred svojih domova. Poznato je već da se iz godine u godinu preko političkih stranaka javljaju volonteri koji na poziv dolaze i čiste snijeg. Postoji li takva inicijativa unutar Grada, odnosno gradskog komunalnog poduzeća Univerzal, pitali smo gradonačelnika Zorana Vinkovića.

- Trgovačko društvo Univrezal čisti veliku većinu gradskih površina. Ovo je poziv susjedima, unucima, mlađim osobama da izađu ususret onima starijima. I sam sam čistio snijeg kod svoje bake. Apeliram na dobrosusjedske odnose i solidarnost jednih prema drugima. Univerzal čisti prvu gradsku zonu i javne površine, a za preostali dio bi se svatko od građana morao sam pobrinuti za čišćenje snijega. Ovo je vrijeme Božića, ljubavi, darivanja, pa i čišćenja snijega kao pomoći jednih drugima - kaže Vinković.

U đakovačkom Mjesnom odboru “Gabro Hes” prijašnjih godina, kako nam je rekla donedavna predsjednica VMO-a Ankica Mandić, bilo je organiziranog čišćenja snijega staračkim i samačkim kućanstvima. Kako je došlo do promjene na proteklim izborima, VMO još nije sazvan pa do inicijative još nije došlo. Ipak, kaže Mandić, mladi članovi HNS-a na raspolaganju su svojim sugrađanima koji ne mogu sami očistiti snijeg.

– Tko god nas od starijih osoba pozove i kaže da ne može očistiti snijeg, za njih to čine naši mladi članovi. Naši stariji i nemoćni sugrađani mogu nam se obratiti na broj telefona 811-118 i mi ćemo im sigurno izaći u susret - kaže Mandić. M. Muškić

ISPRED KATEDRALE ČISTILI BRANITELJI

Grupa branitelja, članova HDZ-ove Zajednice “Gojko Šušak”, organizirala je i ove godine čišćenje snijega i leda ispred katedrale. Dohvatili su lopate i primili se posla na zadovoljstvo građana.

Visoke kazne u Vinkovcima

VINKOVCI - Prema odluci o komunalnom redu, svaka fizička ili pravna osoba obvezna je očistiti pješačku stazu u dužini svog objekta. Komunalni redari cijeli dan su na terenu, a zamjenik pročelnika gradskog Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja Ivan Turda istaknuo je da kazne nisu male. “Kazne su za fizičke osobe 400 kuna plus 100 kuna troškova sudskog postupka, a za pravne osobe 1000 kuna plus 100 kuna za troškove, plus odgovorna osoba 400 kuna plus 100 kuna”, kazao je Turda. (M.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike