Autoglas
PRVI VEĆI SNIJEG OTKRIO SLABOSTI

Auti s 'ćelavim' gumama ugrožavaju sigurnost
Objavljeno 30. prosinca, 2014.
Na snijegom prekrivenim cestama, lako je bilo primjetiti koje vozilo na kotačima ima zimske gume, a koje nema

U Osijeku, kao i u drugim mjestima Slavonije i Baranje, u nedjelju i ponedjeljak ista priča. Prazni akumulatori u rano jutro, struganje leda s vjetrobrana, vrata okovana snijegom i ledom.

Prvi veći snijeg ove godine, unatoč pompoznim najavama, ipak je iznenadio brojne vozače. Na snijegom prekrivenim cestama lako je bilo primijetiti koje vozilo na kotačima ima zimske gume, a koje nema. Podosta je vozila znalo “zaplesati” na cesti pa je prometna policija zbog “ćelavih” guma nekoliko automobila isključila iz prometa na južnoj osječkoj obilaznici. Nema opravdanja za vožnju automobila kojim se u snježnoledenim prilikama ne može sigurno upravljati. Stoga će ovi vozači pridonijeti punjenju državnog proračuna, a s obzirom na to da su svojom sporom vožnjom stvorili poveću kolonu vozila iza sebe.

Kako se za Novu godinu u Slavoniji i Baranji najavljuje temperatura niža od -15 Celzijevih stupnjeva, valja još jednom podsjetiti vozače neka još jednom pregledaju svoje vozilo. Velika većina vozača ne vodi računa o kvaliteti guma koje ima na vozilu, njihovoj starosti te osobinama. Povremeno provjerite ispravnost signalnih uređaja u automobilu jer neispravna žarulja u uvjetima magle, kiše ili gustog snijega, može biti kobna.

Provjerite i stanje elektrolita u akumulatoru, jer baš onoga jutra kada se malo kasnije probudite i nervozno jurite na posao, akumulator će reći svoje posljednje riječi. Provjerite i stanje spojeva kabela i akumulatora jer slabi i oksidirani kontakti mogu vam također prirediti neugodnosti. Kada se stakla zamagle rješenje je usmjeravanje toplog zraka na vjetrobran i čista meka krpa, odnosno uključivanje klima-uređaja, koji isušuje zrak u kabini pa tako i ubrzano odmagljuje stakla.

U prtljažniku pripremite zimsku opremu. Ne zaboravite lance za snijeg, lopaticu za eventualno otkopavanje snijega, metlicu, strugalicu, spray za odleđivanje i rezervnu bocu tekućine za pranje stakla. Ako ste nekada imali (ne)sreću noću mijenjati neki od osigurača, onda vas ne treba posebno podsjećati da je vrlo korisno i posjedovanje baterijske svjetiljke.

Ako meteorolozi najave kišu koja će se lediti ili obilniji snijeg, prekrijte stakla kartonom, ili bar podignite metlice s vjetrobrana kako se ne bi zaledile i oštetile u čišćenju koje će neizbježno uslijediti, odnosno, da ne bi bile nepotrebno opterećene teretom snijega. Zima svakim danom u prometu donosi novo iznenađenje. Neka od njih možete predvidjeti, pravodobno se pripremiti i time onemogućiti da vam se zimski ledeni dani pretvore u horor.

Milan BUGARIĆ
HAK: Oprezno vozite

Nakon suhog i neuobičajeno toplog Božića, slijedi nam bijela Nova godina. Stoga Hrvatski autoklub upozorava vozače i upućuje apel da budu oprezni. Danas i u srijedu očekuju se gužve i pojačan promet na većim gradskim prometnicama te u blizini trgovačkih centara koja su zbog snijega postala i parkirališni prostor za građane. “Podsjećamo vozače kako je, bez obzira na vremenske uvjete, zimska oprema obvezna na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje”, poručuju iz HAK-a i dodaju da pozivom na besplatni broj 1987, svaki vozač koji ima poteškoće sa svojim vozilom može dobiti pomoć mehaničara ili vučnih službi Hrvatskog autokluba koje danonoćno dežuraju u svim dijelovima zemlje.

Nježno s kočenjem!

Ni najskuplje i najbolje zimske gume ne mogu jamčiti stalan i kvalitetan kontakt s podlogom ako na njoj ima snijega ili leda. Što je kontakt slabiji, reakcije vozača moraju biti mekše i nježnije. Nježno je riječ koja vam tijekom cijele zime mora biti na pameti, jer vam jamči veću sigurnost. Naglo kočenje, ako nemate ABS zablokitrat će kotače i gubite i najmanju mogućnost upravljanja vozilom. Pravilnim doziranjem kočnice moći ćete optimalno opteretiti prednje kotače i olakšati si upravljanje, no, i tu treba biti nježan jer naglo oduzimanje gasa može izazvati zanošenje naglo olakšanog stražnjeg dijela.