Regija
JOZEFINA BIRINDŽIĆ ŽELI SAČUVATI KULTURU TRADICIJSKE KUHINJE

Božićne slastice nosi i djeci u bolnicu,
a želi brendirati brodski kolačić
Objavljeno 24. prosinca, 2014.
Kreativna Brođanka ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu

SLAVONSKI BROD - Iako joj kuhanje i pečenje kolača nije struka, Brođanka Jozefina Birindžić ne samo da uživa u smišljanju i pripremanju slano-slatkih delicija nego je prije godinu i pol osnovala udrugu Moj gastro, kako bi što primjerenije očuvala kulturu tradicijske kuhinje. Prijateljice Renata Barić, Nedžada Jukić, Tanja Havić, Mirica Mrvelj, Nikolina Birindžić, Tina Jelinić,Tina Blatančić... odmah su se priključile udruzi, pa i same u kuhanju svladavaju ono što im je bilo nepoznato. U općoj poplavi kulinarskih “predstava” stalo im je da se vrate pravom kuhanju, a ne dovršavanju polusmrznutog obroka. Osim toga, ljudima je dosadilo gledati i slušati loše vijesti na TV-u ili zuriti u sapunice. U Jozefininu programu kuhanja mogu vidjeti nešto ležerno, neopterećujuće i korisno.

Premda joj nije cilj proizvodnja slastica, ovih se dana iz kuhinje Birindžić širi zamamni miris božićnih kolačića, cimeta, klinčića..., koji će završiti kod rodbine i prijatelja, a danas i na Dječjem odjelu brodske bolnice kako bi izmamila osmijeh djeci koja blagdane provode u toj ustanovi. Djeca su inače redovni posjetitelji njezinih radionica, na kojima im prenosi znanje i ljubav prema dobroj i kvalitetnoj hrani. Nakon radionice na Katarincu ovih su se dana mališani okušali u pripremanju prigodnih božićnih kolačića raznih oblika, pokazujući sve svoje umijeće.

- Uvođenjem brze hrane izgubili smo kulturu kuhanja i zbog toga kroz radionice učim mališane od vrtićke dobi o vrijednosti domaće kuhinje, a oni su oduševljeni dok isprobavaju vlastitu vještinu - kaže Jozefina, koja je ljubav prema kuhanju naslijedila od majke.

- Majka je bila odlična domaćica, a otac je pravi estet i uvijek je upozorio ako nešto ne izgleda lijepo. Još u srednjoj školi sestra i ja smo nastojale prirediti nešto što je neobično, drugačije, a i život u Njemačkoj, više od pet godina, pružio mi je priliku dolaska do začina i namirnica koje se nisu mogle naći na našim prostorima. Eksperimentirala sam... Najviše su me cijenili zbog mojih torti i kolača, prijateljice su tražile recepte... - kaže majstorica “slatkog hobija”.

I onda je prije pet godina napravila vlastitu kuharicu Moj gastro, a potom otvorila i web stranicu. Tu nudi vlastite recepte, ali i one koje je naslijedila od majke, svekrve, bake. No najdraža joj je, kaže, prastara kuharica suprugove daljnje rođakinje iz Njemačke pisana krasopisom na njemačkom jeziku. Tu su jela i kolači po izboru, a najviše je privlače razne knedle koje se u Njemačkoj oduvijek rade. Nastoji kuhati zdravo, ekološki uzgojeno, svježe.

- To su osnovna pravila - kaže Jozefina birajući i za neizbježno šarene čarobne dječje torte što prirodnije, provjerene i jestive boje. Prigodno su to sada bajkovite kućice prekrivene snijegom i slatkišima, ili prema želji onih kojima su namijenjene.

- Svi mogu svladati kuhanje, a presudna je volja - ističe majstorica, čija je želja i cilj brendiranje brodskog kolačića, za koji od davnina postoji recept.

Marija RADOŠEVIĆ

Svi mogu svladati kuhanje, a presudna je volja

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike