Autoglas
SNAŽNA TRI CILINDRA

Test: Citroen C4 Medveščak+ 1.2 E-THP 130
Objavljeno 23. prosinca, 2014.

Benzinski motor s tri cilindra ima oznaku e-THP 130, a predstavljen je u proljeće 2014. godine; C4 prvi je model u koji je ugrađen ovaj novi motor.

Iz Citroena se hvale kako PureTech motori u odnosu na svoje prethodnike troše do 25 posto manje goriva, isto toliko manje emitiraju i CO2, dok im je snaga 15 posto veća. Novi motor stiže nakon već predstavljenih benzinskih atmosferskih motora s tri cilindra obujma od jedne i 1,2 litre. Motor obujma 1,2 litre je uz pomoć turbopunjača pojačan s 82 na 130 KS. To je prvi benzinski motor grupe PSA Peugeot Citroen koji ispunjava normu Euro 6, uz emisiju CO2 od 110 g/km.

Motor je kompaktniji i lakši nego što je bio kod prethodnika s četiri cilindra, inače snage manje za 10 KS. Uparen je s dobrim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva - precizan je, ručica ima klik-klak hod te čvrsto djeluje u ruci. Mjenjač je baš ugodan za korištenje. Automobil tijekom vožnje preporučuje sljedeći stupanj prijenosa s velikim brojem unutar lijepo dizajniranog okretomjera. Nižoj potrošnji motora doprinosi start-stop sustav, a u gradskoj vožnji tijekom testa imali smo potrošnju između sedam i osam litara. Izlaskom na otvorenu cestu potrošnja pada i ispod pet litara.

Ergonomija je u Citroenu C4 dobra, sve je na svojem mjestu, dostupno u vožnji. Prednja sjedala s lumbalnim prilagođavanjem zaista su udobna, a sviđaju nam se nasloni za glavu koji se mogu prilagoditi u četiri smjera tako da nema umornog osjećaja ni nakon dužih vožnji. Tijekom vožnje dobro će doći nasloni za ruke na vratima, kao i središnji naslon unutar kojeg se mogu spremiti mobiteli ili neke druge sitnice. Prtljažnik je komotan jer peta vrata pružaju veliki utovarni manevar. Obujma je 410, odnosno sa spuštenim stražnjim sjedalima 1185 litara, a ispod podnice je smješten rezervni kotač u punoj veličini.

Citroen je u C4 Medveščak+ omogućio pomoć pri kretanju na kosini pa vam vozilo neće krenuti nego će se zadržati 2-3 sekunde. Od tehnikalija, C4 ima ABS + REF + AFU + ESP + ASR.

Mato PAVLIČEVIĆ

Ovaj automobil poseban je prema novom PureTech motoru - manje cilindara uz više snage nego na dosadašnjim 4-cilindričnim motorima