Regija
PO 3200 KUNA ZA 6800 HA ZA ULOŽENI RAD I ZAŠTITU BILJA

Dodatna pomoć: Vlada
daje još 29 milijuna kuna
poplavljenim poljoprivrednicima
Objavljeno 22. prosinca, 2014.
Novac bi, neslužbeno doznajemo, trebao biti uplaćen do kraja godine

GUNJA – Poljoprivrednim proizvođačima stradalim u poplavama koje su sredinom svibnja pogodile istočni dio županjske Posavine osigurana je dodatna pomoć u iznosu od 3200 kuna po hektaru za pokriće troškova uloženog rada i nabavu sredstava za zaštitu bilja.

Vlada RH prošlog je tjedna usvojila prijedlog odluke o dopuni postojeće Odluke o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na područjima zahvaćenima poplavom, za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu. Obrazlažući prijedlog, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina podsjetio je kako je za provedbu naknadne sjetve u 2014. godini Ministarstvo na temelju raspoloživih proračunskih sredstava poljoprivrednicima do sada isplatilo 9 milijuna i 344 tisuće kuna za ukupno 3700 hektara. No, pravo na isplatu pomoći u međuvremenu je ipak prošireno i na površine koje su stradale od zaobalnih voda.

- Napravili smo korekciju izračuna s obzirom na kretanje velike zaobalne vode koje su bile u odnosu na 21. i 26. svibnja i odobrili još dodatnih 3100 hektara, što je ukupno 6800 hektara stradalih i za to smo isplatili i pripremili još dodatnih sedam milijuna kuna - rekao je Jakovina.

Usvojenim prijedlogom, osim naknade u ponovljenoj sjetvi za sjeme, gorivo i gnojivo, odluka je proširena i na pokriće troškova uloženog rada i nabavu sredstava za zaštitu bilja.

- Imamo osigurana sredstva. Govorimo o dodatnih 21 milijun 760 tisuća kuna. Tako da bi zapravo poljoprivredni proizvođači na poplavama stradalom području ukupno dobili oko 29,5 milijuna kuna. Prema ovoj odluci za ponovljenu sjetvu, to je prosječno oko 4500 kuna po hektaru, različito je malo vezano za kulture - ustvrdio je Jakovina.

Još je jednom ponovio da su sredstva osigurana i zamolio Vladu da napravi korekciju odluke, što je i prihvaćeno. Pojasnio je da se sredstvima koja su osigurana Mjerom 5.2. Programa ruralnog razvoja, a koja su namijenjena za smanjenje posljedica katastrofe i elementarnih nepogoda, štete u sektoru ratarstva nisu mogle isfinancirati. Naime, Mjera obuhvaća samo matična stada, štete na gospodarskim objektima, na mehanizaciji i dugogodišnjim nasadima.

- Ovo su štete koje su nastale u sektoru ratarstva, koje nisu obuhvaćene tom mjerom koja se financira iz proračuna EU-a, ali smo s ovim sredstvima, kako smo se i obvezali, napravili maksimalan iskorak u odšteti poljoprivrednih proizvođača - zaključio je Jakovina.

Novac bi, neslužbeno doznajemo, poljoprivrednim proizvođačima trebao biti uplaćen do kraja godine.

Uz općine Gunja, Drenovci i Vrbanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dodatna pomoć bit će isplaćena i u poplavama stradalim poljoprivrednicima u Požeško-slavonskoj županiji, za naselja Gradac, Pleternica i Brodski Drenovac te proizvođačima u Hrvatskoj Kostajnici u Sisačko-Moslavačkoj županiji.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

STRADALI POLJOPRIVREDNICI TAKO ĆE SVEUKUPNO DOBITI OKO

29,5

milijuna kuna - prosječno oko

4500

kuna po hektaru

Pravo na pomoć

prošireno je i na površine stradale od zaobalnih voda

Ispravljena nepravda

“Zadovoljni smo, jer ova će nam pomoć biti odskočna daska da se nakon sedam mjeseci pokrenemo s mrtve točke. Hvala Bogu pa su uvidjeli propust i odlučili ispraviti nepravdu prema ljudima čije su njive stradale od zaobalnih voda i koji nisu bili obuhvaćeni prvim krugom isplate. I njima će retroaktivno isplatiti novac. Ovo je pomoć za provedbu naknadne sjetve, a mi se nadamo da ćemo uskoro dobiti i odštetu za štete koje smo pretrpjeli i koje je procijenilo Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda”, poručuju poljoprivrednici.

Najčitanije iz rubrike