Regija
TRAGOM 136. SLATINSKE BRIGADE I 8. MEMORIJALNI MARATON

Časnici i maratonci obilježili 23 godine
od oslobođenja slatinskog područja
Objavljeno 21. prosinca, 2014.

SLATINA – Hrvatski časnički zbor Gradski odbor Slatina tradicionalnom je motorizirano-pješačkom hodnjom tragom borbenog djelovanja postrojbi 136. slatinske brigade obilježio 23. obljetnicu oslobođenja brdskog dijela slatinskoga kraja. Istovremeno organiziran je i 8. memorijalni maraton od Četekovca do Voćina duljine 17 kilometara s 20 trkača, u kojemu su sudjelovali članovi udruge Glasnici istine – hrvatski maratonci i njihovi gosti iz Zagreba, Osijeka, Josipovca, Virovitice, Antunovca, Požege, Slavonskog Broda, Batrine, Kozica, Dobrovića i Slatine. Svi okupljeni kod spomenika na mjesnom groblju u Četekovcu paljenjem svijeća odali su počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i mještanima Četekovca, Čojluga i Balinaca stradalima u srbočetničkom pokolju 4. rujna 1991. Sudionike utrke prije polaska pozdravili su predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora Gradskog odbora Slatina Vlado Međumurac, načelnik općine Mikleuš Milan Dundović i predsjednik udruge Glasnici istine – hrvatski maratonci Pavo Tutenov. U Voćinu, kod spomenika žrtvama jednog od najvećih srbočetničkih pokolja u Domovinskom ratu, gdje se časnicima i maratoncima pridružio i načelnik Predrag Filić, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odana je počast stradalim i nestalim braniteljima i mještanima Voćina i okolnih sela. Na kraju obilježavanja, svim sudionicima hodnje u Novoj Bukovici obratili su se u ime domaćina zamjenik načelnika Antun Kojić i Vlado Međumurac, a ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi podsjetio je na borbena djelovanja hrvatskih branitelja u prosincu 1991. godine.

Predsjednik udruge Glasnici istine – hrvatski maratonci Pavo Tutenov kaže da su ovim maratonom članovi udruge i njihovi gosti dokazali da nisu i neće zaboraviti ni jednog poginulog i nestalog hrvatskog branitelja i ni jednu žrtvu srbočetničkog barbarizma. Petar Žarković

Sudjelovala i Marija Vrajić

Posebnost ovogodišnjeg memorijalnog maratona bilo je gostovanje Zagrepčanke Marije Vrajić, najbolje hrvatske ultramaratonke i žene koja je na samom svjetskom vrhu utrka na 100 km, na kojima često i pobjeđuje. Bila je prva na jednoj od najtežih “stotki” u svijetu, Passatore u Italiji, 24. svibnja ove godine, a na Svjetskom prvenstvu 21. studenoga u Dohi (Katar) zauzela je 12. mjesto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike