Sport
IZBOR NAJBOLJIH HRVATSKIH SPORTAŠA I EKIPA U 2014.

Novinari izabrali Sandru i Marina
Objavljeno 21. prosinca, 2014.

Nije bilo iznenađenja u tradicionalnom izboru za najbolje sportaše godine u organizaciji Sportskih novosti.

Novinari, njih 304 iz 50 redakcija, u 63. izboru Sportskih novosti za najbolju hrvatsku sportašicu u 2014. proglasili su bacačicu diska Sandru Perković, dok je u konkurenciji najbolji sportaš uvjerljivo slavio tenisač Marin Čilić.

Sandra je osvojila 279 glasova te je slavila ispred splitske taekwondoašice Lucije Zaninović koja je dobila deset glasova te streljačice Snježane Pejčić kojoj su novinari dodijelili sedam glasova. Sandra je i ove godine bila dominantna u disku. Osim što je “poharala” atletske mitinge i osvojila Dijamantnu ligu, Sandra je na Europskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju bacivši disk preko 70 metara, točnije - 71,08 metara.

- Ako ostanem na ovoj razini i u godinama koje dolaze, bit ću i dalje najbolja na svijetu. Gledam, naravno najprije prema 2015. i Svjetskom prvenstvu u Pekingu, ali i prema Riju i Olimpijskim igarama 2016. Želja mi je braniti svjetsko zlato iz Moskve iz 2013., ali još više zlato s OI u Londonu. Dakako, opet želim i Dijamantnu ligu, želim zapravo sve - kazala je Sandra koja je treći puta u izboru SN proglašena za najbolju sportašicu Hrvatske.

Osvajač posljednjeg Grand Slam turnira u godini, US Opena, Marin Čilić nije odnio pobjedu u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, ali je zato uvjerljivo slavio u izboru novinara. Marin je dobio 214 glasova i odnio pobjedu ispred Luke Modrića (34) i Ivice Kostelića (32 glasa).

- Lijepo je biti najbolji, posebno kada priznanje dolazi od ljudi (novinara) koji razumiju sport i koji svakodnevno prate što se događa na sportskim terenima. To mi je veliki poticaj za dalji rad i nadam se da ću sljedeće godine biti još bolji - kazao je Čilić, peti tenisač kojeg su novinari na kraju godine izabrali za najboljeg. Prije njega u izboru SN-a slavili su Nikola Pilić, Boro jovanović, Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić.

Proglašenje najboljih u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora podiglo je “buru”. Mnogi smatraju da je u tom izboru Čilić ostao zakinut, jer je nagrada otišla Ivici Kosteliću.

- Nema nimalo gorčine, niti negativnih emocija što se tiče izbora HOO-a. Čestitam Ivici, iza njega je još jedna dobra sezona u kojoj je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, a olimpijska medalja je i meni cilj - dodao je Čilić koji ima problema s ozljedama, pa je čak i nastup na prvom Grand Slamu sezone Australian Openu pod znakom pitanja.

Iznenađenja ni dvojbi nije bilo ni u izboru momčadi godine, “sedma sila” odlučila je kako je veslački dvojac na pariće Valent i Martin Sinković zaslužio nagradu - najbolji. Braća Sinković su u kolovozu na Svjetskom prvenstvu pomela konkurenciju i odveslala do zlata u dvojcu, a to im je donijelo 222 glasa novinara i iza sebe su ostavili košarkaše Cibone (46) te VK Primorje (17).

- Drago mi je što je ovdje s nama trener Nikola Bralić, jer on je najzaslužniji za naš uspjeh - kazao je jučer Valent Sinković, a njegov brat Martin se prisjetio Svjetskog prvenstva u Amsterdamu i dominacije hrvatske posade.

- Nitko nije očekivao, pa ni sami, da možemo ići ispod šest minuta. Posebno impresivna je bila razlika u finalu, nadam se samo da ćemo tako nastaviti i u budućnosti - dodao je Martin Sinković.

U konkurenciji najbolje ekipe slavila je hrvatska reprezentacija u samostrelu u sastavu Valentina i Branka Pereglin te Nikolina Krivanek, koja je na Svjetskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju i izjednačila vlastiti svjetski rekord koji nije dostignut punih 13 godina. Ekipa samostrela dobila je 193 glasa, drugo mjesto zauzela je karate reprezentacija sa 71 glasom, dok su treće bile rukometašice Lokomotive s 36 glasova.

Nagradu za fair-play osvojio je Krešo Kranjčina, hrvatski reprezentativac u pikadu, koji je na Prvenstvu Hrvatske ispravio pogrešku elektronskog pikada i oduzeo si prednost u polufinalnom dvoboju. I. Liović

Valent Sinković

član dvojca na pariće

Ako sljedeće godine budemo još bolji koju sekundu, bit ćemo dominantni kao Sandra Perković

Najčitanije iz rubrike