Zdravlje
UŽIVAJTE U BLAGDANIMA, ALI NEMOJTE SE OPUSTITI

Budite siti bez pretjerivanja
Objavljeno 22. prosinca, 2014.
Šetnja, trčanje, ples, klizanje neke su od aktivnosti koje će vas držati dalje od tromosti i manjka energije, a dostupne su stalno

Blagdani nam kucaju na vrata. Obiteljska druženja i najljepše doba godine samo što nije stiglo. Čekaju nas lijepo okićene kuće, topli domovi, fini mirisi, sreća, veselje, mir i ljubav. Mnogi jedva čekaju malo odmora i uživanja.

Kada govorimo o bilo kakvom obliku sporta, rekreacije ili tjelesne aktivnosti, svima je jasno kako je za uspjeh bitna disciplina. Tijekom blagdana smo s razlogom svi malo izvan discipline. Uz blagdane se ne može ne povezati više dana obilne hrane. Finom je teško odoljeti, a uz to dolazi i povećana lijenost za odlaženje na treninge.

Blagdani su zato rizik debljanja, ukočenosti i tromosti.

Nećemo vas sada tu koriti i deprimirati te vam kvariti rapoloženje jer blagdani su tu da se u njima uživa, a ne da se nabacuje grižnja savjest zbog viška hrane ili pokojeg preskočenog treninga. No, nemojte se potpuno zapustiti kako cjelogodišnji trud ne bi samo tako pao u vodu. Uživajte u svim blagodatima, ali savjet je da bar malo maknete obitelj od stola i iziđete na zrak.

Šetnja, trčanje, ples, klizanje neke su od aktivnosti koje će vas držati dalje od tromosti i manjka energije, a dostupne su stalno.

Uživajte u blagdanima, ali nemojte se opustiti predugo. Bitna stavka je da blagdani ipak ne traju mjesec dana. Naravno da svi žele uživati na Badnjak ili Božić, ali dalje bi se trebalo nastaviti uobičajenim tokom. Iskoristite ove dane za druženja i posjet rodbini, prijateljima.

Hrana je užitak, ali nemojte pretjerivati. Božićni stol je bogat, kolači su divni, naravno, i slobodno uživajte u hrani koja vam je ukusna, no nemojte sada nadoknaditi za sve što ste se čuvali. Budite siti, ali nemojte pretjerivati.

Ako se ipak previše opustite preko blagdana i skupite par kilograma viška, mi vas u dvorani čekamo. Kod nas je atmosfera uvijek topla, a naročito u prosincu zbog veselih voditelja. Želimo vam svima ugodne blagdane prepune ljubavi!

Martina SLIVONJA, bacc. physioth.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike