Novosti
VOĐE BRANITELJSKOG PROSVJEDA ODRŽALI SKUP U OSIJEKU

Glogoški: Htjeli su branitelje svrstati u socijalu!
Objavljeno 20. prosinca, 2014.

Hrvatski branitelji koji već 60 dana prosvjeduju u Zagrebu, ispred sjedišta Ministarstva branitelja u Savskoj 66, neće prestati s prosvjedima sve dok ne se ne riješe sva sporna pitanja vezana za njihov status i prava. Prosvjednici također traže ostavku ministra Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika te donošenje Ustavnog zakona koji će trajno zacementirati prava hrvatskih branitelja. To je jučer u Osijeku na skupu potpore sindikalnom prosvjedu hrvatskih branitelja u Savskoj 66 izjavio Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i vođa višetjednog prosvjeda protiv hrvatske vlade.
- Ovu vlast su izabrali hrvatski građani, ali ne i hrvatski narod!, izjavio je Glogoški u pobočnom prostoru Sportske dvorane Gradski vrt, više puta prekidan višeminutnim ovacijama svih prisutnih koji su ustajali sa svojih stolica. Glogoški je pedantno iznio niz primjera umanjivanja prava hrvatskih branitelja od kada je vlada Zorana Milanovića došla na vlast.

Za sadašnju vladu rekao je kako je riječ o onima koji 1991. nisu željeli samostalnu i nezavisnu Hrvatsku, a sada se hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osvećuju. Govoreći o disperziranju braniteljske problematike u niz drugih zakona i u nadležnost raznih ministarstava, Glogoški je rekao kako je nakana vlade izjednačiti branitelje sa svim ostalim građanima što, kako kaže, nije u redu.

- Zamislite, htjeli su naše branitelje staviti u nadležnost Ministarstva socijalne politike i mladih, ljude koji su svoj život i zdravlje dali za Hrvatsku svrstati u socijalu, istodobno izbacujući pridjev hrvatski iz naziva Ministarstva branitelja!, rekao je Glogoški.
On je podsjetio kako se vlada obračunala sa seljacima i radnicima na ulicama, ali to neće biti slučaj s braniteljima, koji se za svoja prava bore pod krilaticom 100 posto za Hrvatsku.

Slične poruke odaslali su i Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba, i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata. Deur se pitao kako je moguće da se uz 500.000 hrvatskih branitelja i tisuću udruga proisteklih iz Domovinskog rata zamagljuje istina o novijoj hrvatskoj povijesti. Klemm je optužio vlast da je objavljivanjem registra branitelja željela učiniti podjele među braniteljima kako bi isprovocirala sukob između pravih i lažnih ratnih veterana, ali se to, kako je rekao, ipak nije dogodilo jer je braniteljska populacija jedinstvena. D.Celing