Novosti
POBUNA POLICIJSKIH SINDIKATA

“Neisplatom otpremnina krše naša prava, a ukidanje postaja može urušiti sustav”
Objavljeno 20. prosinca, 2014.
Vlada bez dogovora prolongirala otpremnine za umirovljene policajce do 2017.

Nacionalni sindikat policije uputio je oštru kritiku Ministarstvu unutarnjih poslova na prijedlog izmjene i dopune Zakona o policiji.

Pravo na otpremnine i ustroj policijskih uprava nakon ove izmjene Sindikat smatra kršenjem temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Naime, iako se MUP još 2012. godine obvezao do 1. siječnja 2015. godine osigurati deset prosječno isplaćenih osobnih dohodaka u obliku otpremnine za odlazak u mirovinu za policijske službenike, sad se predlaže prolongiranje roka do 2017. godine. Također, MUP propisuje ustrojavanje županijskih policijskih centara, a što opravdavaju boljom suradnjom s lokalnom samoupravom u obavljanju policijskih i drugih poslova na području županije.

- Ovakvim prijedlogom o otpreminama MUP, odnosno Vlada RH mijenja svoju odluku i dogovor na štetu hrvatskih policajaca te isplatu otpremnina do 2017. godine, a naglašavamo da oni koji imaju uvjete za mirovinu većinom su hrvatski branitelji. To stvara dodatno nepovjerenje i nesigurnost uposlenika u odnosu na menadžment MUP-a - stoji u priopćenju NSP-a koje potpisuje predsjednik Nikola Kajkić.

Izmjene i dopune Zakona o policiji vezane uz stvaranje županijskih centara i ukidanja određenih policijskih postaja nisu ispunile pretpostavku za unos u zakon jer nisu prošle dovoljnu javnu raspravu, smatra sindikat, unutar samoga MUP-a, ali ni s lokalnom zajednicom. Dok se ustinu ne izradi studija isplativosti, odnosno uštede učinkom preustroja policijskih uprava, kao i studija stanja sigurnosti po planiranom ustroju policijskih uprava i ukidanju policijskih postaja, dodaju u NSP-u, neće biti ispunjene pretpostavke za izmjene i dopune Zakona o policiji po hitnoj proceduri.

I Sindikat policije Hrvatske dostavio je mišljenje u svezi s prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji s konačnim prijedlogom. Taj je sindikat u razgovorima s MUP-om istaknuo da se u svezi s otpremninama pokuša pronaći kakvo međurješenje. Prema riječima Dubravka Jagića, predsjednika SPH, predlažu međurješenje da se u prijelaznom razdoblju predvidi, primjerice, iznos od pet ili šest prosječnih plaća umjesto deset kao otpremnine pri odlasku u mirovinu.

- Naravno, naša je stvarna želja da se otpremnine isplaćuju već od sutra u punom iznosu. Tražimo da se primjena više ne odgađa jer se to čini već tri godine i vrijeme je da ih policijski službenici dobiju. Također, smatramo da je široku reformu poput reorganizacije policijskih uprava potrebno provesti vrlo ozbiljno i da je za to potrebno dosta vremena. U suprotnom, moglo bi doći do narušavanja sustava - upozorio je Jagić.

Marija MIHELIĆ
NEKOLIKO ODGODA ISPLATE ZBOG GOSPODARSKE KRIZE

Zakon o policiji u kojem je prvi put u Hrvatskoj u poseban propis uvedena odredba o otpremnini za policijske službenike prilikom odlaska u mirovinu donesen je 2011. godine. Kako je 2011. bila već treća godina u kojoj je hrvatski BDP bilježio značajan pad, Vlada je Saboru predložila da se odredba o otpremninama odgodi do 2013. godine. Potkraj 2012. godine, radi daljnjeg pada BDP-a, predlagala se izmjena Zakona gdje bi se brisala odredba čl. 21. ZOP-a. Uslijedio je prosvjed SPH u studenome 2012. godine, a rezultat je bila odgođena odredba do 2015. Prema najnovijem prijedlogu ponovna odgoda trebala bi biti do 2017. godine.

NIKOLA KAJKIĆ

predsjednik NSP-a

Izmjene vezane uz ukidanje određenih policijskih postaja nisu prošle dovoljnu javnu raspravu

DUBRAVKO JAGIĆ

predsjednik SPH

Tražimo da se isplata otpremnina više ne odgađa jer se to čini već tri godine

MUP

SE JOŠ 2012. OBVEZAO DO 1. SIJEČNJA 2015. OSIGURATI OTPREMNINE OD DESET PROSJEČNIH PLAĆA