Novosti
PREDSJEDNIK HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE

Burilović: Nismo zadovoljni zakonom, zato napadaju mene i 600 poduzetnika
Objavljeno 20. prosinca, 2014.

Vezani članci

ZA MALE PODUZETNIKE:

Članarina u HGK postaje dobrovoljna

“Upravo mi ne podržavamo status quo oko HGK-a, kako nam se želi podmetati, upravo smo mi pokrenuli reforme i upravo smo mi najavili kako želimo modernu, fleksibilnu, kvalitetniju, učinkovitiju komorsku organizaciju, koja će napokon služiti svojim pravim gospodarima, a to su hrvatski poduzetnici“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Kazao je i da ga napadaju na osobnoj razini otkako je izabran za predsjednika te da sve to vrijeme nije reagirao jer njegov posao u Komori nije da brani sebe, no kada se netko drznuo napasti 600 relevantnih gospodarstvenika (koji su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom zakona o HGK-u Ministarstva poduzetništva i obrta), njegova je dužnost i zadaća dignuti glas i jasno poručiti da je Hrvatska članica EU-a, gdje ministri podnose ostavke i za manje negoli je to slučaj vezan uz sve ovo što se odigrava oko HGK-a. Burilović je uputio i nekoliko preporuka Vladi; odmah, neodgodivo i bez kalkulacija pristupiti strukturalnim reformama i učinkovitije povlačiti sredstva iz europskih fondova. “Odmah treba smanjiti državni aparat i jačati nezavisne institucije civilnog društva kako bi preuzele pojedine poslove državnog aparata. Porezni sustav učiniti stabilnijim, jednostavnijim, učinkovitijim i predvidljivim, a istovremeno rezati suvišne i poslovanju neprijateljske propise. Osim toga, Vlada hitno mora, u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, naći zajedničko rješenje za uspostavu sustava dvojnog obrazovanja. To tržištu rada treba i to će zaposliti mlade i vratiti na posao nezaposlene. (E.S.)

nove usluge za poduzetnike

Nakon analiza potreba poduzetnika pripremljen je set novih usluga. “Tenderi HGK” je usluga kojom će Komora, preko aplikacije na internetskoj stranici HGK-a, nuditi ažurne obavijesti o otvorenim međunarodnim natječajima javne nabave. Uslugom “vaučeri”, na temelju zadanih kriterija, HGK će dodjeljivati jednokratno 10.000 kuna za sufinanciranje izrade prijavne dokumentacije za projekte kandidirane za sredstva iz EU fondova, a uslugom “poduzetnik-izvoznik” predviđena je individualna potpora izvoznicima. Uvodi se i usluga pravnog i poreznog savjetovanja.