Regija
DONACIJA OD IZLOŽBE GUERCINO SVJETLO BAROKA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Đurićanima 110 pribora za jelo vrijednih 20.000 kuna
Objavljeno 19. prosinca, 2014.

ĐURIĆI - Najmanje selo po broju stanovnika u poplavljenoj županjskoj Posavini dočekalo je pun autobus sudionika iz Zagreba koji su donijeli pune ruke darova stanovnicima i njihovoj djeci. U organizaciji županijskog odbora Crvenog križa Vinkovci došli su gosti Muzeja za umjetnost i obrt - organizator izložbe Guercino Svjetlo baroka uz potporu Veleposlanstva Talijanske Republike u Zagrebu. Kako je prihod od prodaje kataloga izložbe namijenjen u dobrotvorne svrhe za poplavljene u Slavoniji, ovo je bila prigoda da se u Đurićima uruči prvi dio pomoći.

- Nakon otvorenja izložbe Guercino Svjetlo baroka kazali smo javnosti da će se katalog izložbe poklanjati onima koji doniraju određenu svotu za Đuriće. Danas im uručujemo 110 pribora za jelo vrijednosti oko 20.000 kuna, a nadamo se da će do kraja siječnja, do kada je izložba otvorena, biti dodatnih sredstava. Pokrenuta je akcija svih zagrebačkih muzeja koji su donirali svoje edicije i predmete koje ćemo pokloniti OŠ Ivana Filipovića u Račinovcima koja se skrbi i o školi u Đurićima. Drugi korak akcije je da organiziramo uz naše financiranje da djeca Đurića, Gunje, Rajeva Sela, Račinovaca vide spomenutu izložbu i grad Zagreb - riječi su Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt.

- Mi iz Etnografskog muzeja nismo ovdje prvi put jer smo u Gunji bili na spašavanju stvari muzeja Županje i ljudi koji imaju vrijedne etnološke zbirke. Za predškolsku i ranu školsku dob dat ćemo velike pakete drvenih igrački koji su na UNESCO-ovoj listi zaštićene baštine. Podijelit ćemo ih u stotinjak vrtića, čime će dobiti lijepu kulturološku interaktivnu predstavu, sadržaj za dušu - riječi su Marijane Drobina, voditeljice u etnografskom muzeju. S.Bogutovac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike