Regija
80 GODINA MUZEJA BRODSKOG POSAVLJA

Od zuba morskog psa s
Dilj-gore, antičkih nalaza do
radova suvremenih autora
Objavljeno 20. prosinca, 2014.
U sedam odjela muzejska građa skupljena je u 42 zbirke

SLAVONSKI BROD - Muzej brodskog Posavlja (MBP) ove godine obilježava 80 godina od svoga osnutka. Zahvaljujući donaciji Julija Hoffmanna, željezničkog činovnika, zaljubljenika u starine i pasioniranog skupljača, na dar je dobio vrijednu zbirku i počeo život 1934. godine kao Gradski i arheološki muzej. Obljetničku godinu MBP završava izložbenim programima koji na najprimjereniji način kazuju poslanje svake baštinske institucije – čuvanje kolektivne memorije kroz materijalnu i nematerijalnu baštinu koju prikuplja, čuva, obrađuje, izloživši zanimljive eksponate iz nekadašnjeg stalnog postava, koji ne postoji posljednjih dvadeset godina. Tako su starije generacije podsjetili na muzejski postav koji su pohodili kao djeca, no jednako žele i današnje školarce upoznati s predmetima koje čuvaju, a koji su značajni i šire od granica županije i Hrvatske.

Osnovan nakon Osijeka i Požege kao treći muzej u Slavoniji, danas u muzejskom fundusu čuva gotovo 64.000 jedinica raznovrsne građe.

- Od fosilnih svjedočanstava s obronaka Dilja, nalaza s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsunije i srednjeg vijeka, tradicijske baštine brodskog Posavlja, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća, sve do umjetničkog stvaralaštva od umjetnina baroknih stilskih karakteristika i radova suvremenih hrvatskih autora - kazala je ravnateljica MBP-a Danijela Ljubičić Mitrović u prigodi otvaranja izložbe.

U sedam odjela muzejska građa skupljena je u 42 zbirke, bogata je knjižničnim fondom (sa oko 20.000 jedinica knjižne građe iz razdoblja od 18 st. do danas), a značajnu pozornost Muzej posvećuje pedagoško-edukativnim radionicama.

- U proteklih 80 godina brodski su muzealci, uz rad na prikupljanju, zaštiti, stručnoj obradi i pohrani građe, priredili 483 tematske izložbe, 205 kataloga. Autori su desetak posebnih izdanja, više desetaka stručnih radova objavljenih u muzejskom glasilu Vijesti i drugim stručno-znanstvenim časopisima te nekoliko stotina novinskih, radijskih i TV priloga. Nositelji su i suradnici različitih projekata, sudionici znanstvenih i stručnih skupova, članovi timova kulturnih manifestacija u Brodu i županiji - navodi ravnateljica.

Među zanimljivim i najstarijim eksponatima izložena je lubanja s kljovama mamuta iz pleistocena (trajao do prije deset tisuća godina), a pronađena je 1957. godine u Glogovici, nedaleko od današnje Poljoprivredne škole. Riječ je o najcjelovitijem nalazu mamuta u ovom dijelu Europe, saznajemo od muzejske geologinje Ivane Maruščak. Tu je i kralježnica kita od prije desetak milijuna godina nađena na području bosanske Posavine, kao i fosilna riba, a najstariji je eksponat zub morskog psa (od prije 15 - 18 milijuna godina), nađen na Dilj-gori u blizini Brodskih Zdenaca.

Edukativna izložba bit će otvorena do kraja siječnja, nakon čega će proći kroz gradske i škole Brodsko-posavske županije.

Marija RADOŠEVIĆ
TOLDI, MIŠKIV, GOLL U PERSONALNOM ARHIVU MUZEJSKOG DOKUMENTACIJSKOG CENTRA

U Muzeju brodskog Posavlja svoj radni vijek proveli su i etnolog Zvonimir Toldi, arheologinja Jesenka Miškiv te kraće vrijeme slikar i dugogodišnji ravnatelj Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku i Slavonskom Brodu Predrag Goll. Svi odreda, zahvaljujući svom predanom radu, našli su svoje mjesto u Personalnom arhivu Muzejskog dokumentacijskog centra, krovne muzejske institucije. Personalni arhiv dio je Arhiva muzeja i galerija Hrvatske, osnovan s ciljem skupljanja i čuvanja relevantnih podataka nastalih djelovanjem istaknutih pojedinaca u Republici Hrvatskoj koji su svojim radom i angažmanom pridonijeli usponu muzejske struke i afirmaciji sredine u kojoj su živjeli.

IZLOŽBA KREATIVNE RADIONICE BROD

Uz izložbu 80. godina djelovanja Muzeja brodskog Posavlja članovi Kreativne radionice Brod u Malom izložbenom salonu priredili su tematsku izložbu posvećenu toj obljetnici. Oni su, u komunikaciji s muzejskim predmetima, nadahnuti estetikom prošlih vremena, potaknuli i otvorili vlastite izvore kreativnosti.

U muzejskom su fundusu gotovo

64

tisuće jedinica raznovrsne građe

U bogatom knjižničnom fondu je oko

20

tisuća jedinica knjižne građe iz razdoblja od 18 st. do danas

Među najstarijim eksponatima su lubanja s kljovama mamuta i kralježnica kita od prije desetak milijuna godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike