Kultura
24. SLAVONSKI BIENNALE U MLU

Virovitičanka Vesna Gašparić na 29. rođendan dobila Grand Prix!
Objavljeno 20. prosinca, 2014.
Tri jednako vrijedna Ex aequo dobili su Kata Mijatović, Davor Konjikušić i Petra Mrša

Najljepši poklon za svoj 29. rođendan dobila je Vesna Gašparić - Grand Prix 24. slavonskog biennala.

Rođena 1985. u Virovitici, 2012. diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, pod mentorstvom doc. art. Marija Čaušića, a upravo joj je diplomski rad “Identitet prostora: antropologija prostora i njegovo poimanje” donio nagradu. Živi u Belom Manastiru i radi u tamošnjoj gimnaziji.

Na dodjeli nagrada i svečanom otvorenju tradicionalne manifestacije u Muzeju likovnih umjetnosti, tri jednako vrijedna Ex aequo dobili su (odsutna) Kata Mijatović za rad “Vožnje”, te Davor Konjikušić za rad “Sveti ljudi” i Riječanka Petra Mrša za rad “Izboj”. Ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Faktor, Valentina Radoš, Slaven Tolj, Marina Viculin (predsjednica) i Davor Vrankić priznanja je dodijelio Igoru Rufu za rad “Stol s brdima” i Katarini Ivanišin Kardum za radove iz serije “Still life”.

Lijevu je šaku umočio u crveni, a desnu u crni akril, a onda je stisnutih šaka 20 minuta udarao u bijelu lesonit-ploču. Bio je to performans Gilda Bavčevića “Crveno/Crno” (ekstremna lijeva šaka, ekstremna desna šaka), nakon čega je uslijedilo otvorenje i dodjela nagrada. Ravnateljica MLU-a, Leonilda Conti bila je zadovoljna svečanim finisažom godine u kojoj radno i svečano obilježavaju 60. rođendan, a koju su započeli naglaskom na vrijednosti fundusa, izložbom “Pogledi”.

- S novim nazivom dolazi i parcijalni pomak u postavljenim propozicijama sudjelovanja u natječaju, ali i koncepciji – pozivaju se autori koji su rođenjem i radom vezani uz Slavoniju, ali i oni čiji se rad na bilo koji drugi način nadovezuje na pojam pripadanja Slavoniji. U predgovoru iz 1997. Vlastimir Kusik obrazlaže pomak u perspektivi sa željom da se od lokalne i regionalne izložbe stvori šira perspektiva i prikaz suvremene likovne scene i njezinih aktera – težište je pomaknuto od Slavonca na Slavoniju, od osobe na prostor, od valorizacije prema predlošku pripadanja nečemu sličnome do valorizacije prema kriterijima fragmentarne suvremenosti - istaknula je Valentina Radoš, kustosica 24. slavonskog biennala.

Pod naslovom “Jednom jedan putnik” 24. slavonski biennale u MLU se može pogledati do kraja veljače 2015. Za obnovljeno, 24. izdanje žiri je odabrao, a kustosica Valentina Radoš za izložbu pripremila radove 29 autora.

Prije dva mjeseca imao je izložbu u Galeriji Kazamat, a sada je dobio Ex aequo, stoga ne čudi što je zadovoljan bio i Konjikušić, posebice što je, prema njegovu mišljenju, sama manifestacija “napredovala”, a i konkurencija je bila jaka. Veseli ga i činjenica da su u žiriju bili ljudi koje osobno cijeni. U svom radu propituje temu tražitelja azila i odnosom društva prema grubosti.

- To je eksperimentalni videorad nastao od samo jedne fotografije čije je trajanje i izgled manipulirano. Riječ je o trenutku kada više ne možete izdržati nešto što vas dugo guši, a ne znate što je. Malo odlučite popustiti kontrolu jer ne možete više zatomljavati te sitnice, koje se talože. Taj sam fenomen nazvala izboj - kaže 29-godišnja Riječanka Petra Mrša, sretna što joj umjetnost pruža bezbroj mogućnosti za iskusavanje sebe, drugih, provociranje novih direktnih iskustava. Voli, dodaje, umjetnike koji se bave temama koje su njima osobno iskreno važne. Izlagati na Biennalu za nju je prelijepo iskustvo zbog ostalih izabranih radova, ali i samog prostora.

Narcisa VEKIĆ

Vizualni identitet čitave manifestacije potpisuje osječki grafički dizajner Marko Jovanovac

Vesna Gašparić

dobitnica Grand Prixa

- Riječ je o 30 minijaturnih crteža grafičkom olovkom, koji prikazuje napuštene i devastirane prostore. Radila sam neku vrstu montaže, aplicirajuće likove. Drugi se dio rada odnosi na knjigu s deset grafičkih otisaka u bakropisu i akvatinti. Način je to na koji volim i želim raditi i dalje - kaže dobitnica Grand Prixa Vesna Gašparić.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike