Magazin
“EUROPEA U DVORIŠTU" - GOSTOVANJE COLMA TÓIBÍNA

Irska završnica s Evanđeljem po Mariji
Objavljeno 20. prosinca, 2014.

Nakon što je predstavljanjem irskog romanopisca Colma Tóibína završen ovogodišnji, drugi zaredom, ciklus književnih večeri “Europea u Dvorištu”, koji je u Zagrebu organizirala Naklada Ljevak, opća je ocjena kako ta manifestacija zaslužuje samo pohvale.

Tijekom tri mjeseca “Europea u Dvorištu” ugostila je pet renomiranih europskih autora čiji je status na svjetskoj književnoj sceni doista respektabilan. Tako su posjetitelji od 23. rujna mogli nazočiti druženju i razgovoru u Cafeu u Dvorištu s ruskim piscem Mihailom Šiškinom, zatim s češkim romanopiscem Milošom Urbanom, rumunjskim književnikom Razvanom Radulescuom, nizozemskim filozofom i publicistom Coenom Simonom te na kraju ovogodišnje sezone i s Colmom Tóibínom.

Projekt “Europea u Dvorištu”, pokrenut prošle godine, opravdao je visoka očekivanja i publike i kritike te pokazao kako u Zagrebu (naravno, i u Hrvatskoj) postoji i te kako velik interes za kvalitetne europske autore. Ili kako kažu u “Nakladi Ljevak”: “Dovođenjem uglednih europskih autora u Zagreb cilj nam je bio unaprijediti upoznavanje relevantne europske književnosti i književne baštine kroz promicanje mobilnosti književnih djela, interkulturalnog dijaloga i raznolikosti kulturnih izričaja. U sklopu tribina predstavili smo recentna i nova djela autora koji u svojoj zemlji i izvan nje uživaju status renomiranih književnika te su relevantni sugovornici kada je riječ o temama vezanim uz književno stvaralaštvo, a i šire društveno djelovanje.”

Spomenimo i to da se program održavao pod pokroviteljstvom Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

MAĐARSKA, SLOVENIJA I PORTUGAL

Prema riječima organizatora, manifestacija se nastavlja i sljedeće godine. Tako će treće izdanje “Europee u Dvorištu” u 2015. predstaviti niz također vrlo zanimljivih i uglednih europskih autora, koje ovom prigodom ukratko najavljujemo.

l NOÉMI SZÉCSI (MAĐARSKA):

U Finskoj je 2001. godine napisala svoj prvi roman Finno-Ugrian Vampire. Za svoj drugi roman Komunist Monte Cristo, objavljen 2006., dobila je Nagradu Europske unije za književnost. Roman Last Centaur objavljen je 2009., a novi roman The Restless objavljen je 2012. godine.

l NATAŠA KRAMBERGER (SLOVENIJA):

Godine 2006. osvojila je slovensku nagradu za mlade autore, a njezina knjiga Nebesa v robidah (Nebo u grmu kupina), roman ispričan u pričama, nominirana je za Kresnikovu nagradu kao najbolji slovenski roman 2008. godine. Pobijedila je na međunarodnom natjecanju za kratku priču A Sea of Words, a 2009. dobila je nagradu Young Euro Connect za esej Dva tedna s smetarji (Dva tjedna sa smetlarima). Spisateljica je za roman “Nebo u grmu kupina” 2010. dobila nagradu Europske unije za književnost.

l AFONSO CRUZ (PORTUGAL):

Dosad je objavio trinaest knjiga: satirični i psihodelični triler A Carne de Deus (Božje meso, 2008.), domišljat i zabavan borgesovski roman Enciclopédia da Estória Universal (Enciklopedija opće povijesti, 2009.), za koji je dobio Nagradu Camilo Castelo Branco, zatim knjigu za djecu i mlade Os Livros que Devoraram o Meu Pai (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.), za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço. Nakon toga slijedila je knjiga A Boneca de Kokoschka (Kokoschkina lutka, 2010.), za koju je dobio Nagradu Europske unije za književnost.

ČEŠKA I NORVEŠKA

l TOMÁŠ ZMEŠKAL (ČEŠKA):

Zmeškal je godinama objavljivao kratke priče, no širu pozornost publike i kritike privukao je tek svojim prvim romanom, Milostný dopis klínovým písmem objavljenim 2008. (u hrvatskom prijevodu Ljubavno pismo klinopisom, objavljeno 2011. u Nakladi Ljevak) - neobičnom ljubavnom pričom koja daje postmodernističku sliku Češke u drugoj polovini 20. stoljeća - od završetka Drugog svjetskog rata do “baršunaste revolucije”. Roman je odmah nakon objavljivanja postao izdavačka senzacija, književni događaj godine u Češkoj. Kritike su bez izuzetka bile pohvalne, uspoređujući Zmeškala s njegovim uglednim književnim kolegama, poput Bohumila Hrabala i Jachyma Topola. Roman je ušao u uži izbor za uglednu književnu nagradu Magnesia Litera, a dodijeljena mu je prestižna nagrada Josef Škvorecký 2009. i Nagrada EU za književnost 2011. godine.

l CARL FRODE TILLER (NORVEŠKA):

Književnik, povjesničar i glazbenik. Piše na tzv. nynorsku (novonorveškom), jednom od dva službena norveška standardna jezika. Tiller je debitirao 2001. romanom Skråninga (“Nizbrdica”), koji je kao najbolji prvijenac godine nagrađen nagradom Tarjei Vesaas Debute Prize, a ušao je i u uži izbor za prestižnu književnu nagradu Brageprisen (nagrada koju dodjeljuje stručni žiri). U studenom 2007. Tilleru je dodijeljena nagrada Brageprisen za roman Innsirkling (prijevod na hrvatski sljedeće godine objavljuje Naklada Ljevak). U jesen 2007. Innsirkling je dobio Nagradu norveških književnih kritičara te je nominiran za prestižnu skandinavsku književnu nagradu koju dodjeljuje Nordijski književni savjet. Roman Innsirkling dobio je Nagradu EU za književnost 2009. godine.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
COLM TÓIBÍN:
Prava se drama nalazi u sjeni...

Zagrebačka Naklada Ljevak objavila je dva romana Colma Tóibína (1955.) - Brooklyn, koji je 2010. osvojio prestižnu britansku književnu nagradu Costa, te “Evanđelje po Mariji”, koji je 2013. ušao u uži izbor za nagradu Man Booker. Prema romanu Broooklyn, koji se bavi pitanjem irske emigracije u SAD u prvoj polovini 20. stoljeća, snimljen je i film koji će u siječnju 2015. otvoriti američki festival nezavisnog filma Sundance. U središtu romana “Evanđelja po Mariji” je Isusova majka, snažna figura kršćanske mitologije i pobožnosti koja, međutim, nije toliko prisutna u evanđeljima. U romanu pisac nastoji rekonstruirati njezin pogled na život, prikazujući je - suprotno slici svete vječne djevice iz kršćanske predaje - umornom, skeptičnom i povrijeđenom ženom i majkom. “Moj je posao pisca bio dati joj da govori, ali i dopustiti joj da bude ljuta i glasna”, kazao je Tóibín na tribini u Cafeu u Dvorištu. Iako svjestan da radi nešto suprotno uvriježenom vjerovanju, Tóibín se za takav pristup odlučio jer se, kaže, “prava drama nalazi u sjeni, u zakutcima, u koje se također treba dobro zagledati”, te dodaje: “Nisam imao nikakvih problema oblikujući je, samo sam se trebao prisjetiti triju heroina grčkih tragedija, Medeje, Elektre i Antigone.”

Colm Tóibín je autor sedam romana, uključujući The Blackwater Lightship i The Master, oba uvrštena u uži izbor za nagradu Man Booker...

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike