Ekonomija
OPĆINA ERDUT SUFINANCIRA 50% TROŠKOVA EDUKACIJE

Počinju osposobljavanja za sigurnu uporabu pesticida
Objavljeno 19. prosinca, 2014.
Bez potvrde poljoprivrednici neće moći ni kupovati zaštitna sredstva

Općina Erdut, u suradnji s Poduzetničko-razvojnim centrom općine Erdut d.o.o., sufinancirat će edukaciju poljoprivrednika koji se žele osposobiti za sigurno rukovanje pesticidima.

Program izobrazbe poljoprivrednih proizvođača dio je novih mjera i direktiva koje Hrvatska mora ispuniti u vezi s održivim korištenjem pesticida, a samim tim radi kontrole „kretanja“ zaštitnih sredstava i razina zagađenja koje su posljedica njihova korištenja.

Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut, navodi kako Općina sufinanciranjem želi pomoći poljoprivrednim proizvođačima u smanjenju troškova edukacije koja će pridonijeti učinkovitijoj zaštiti okoliša, o čemu se u toj najistočnijoj općini Osječko-baranjske županije vodi računa. Troškove edukacije snose poljoprivrednici, a Općina Erdut će sufinancirati 50 posto troškova izobrazbe.

Program edukacije obuhvatit će sve poljoprivredne proizvođače na području općine Erdut koji koriste pesticide i ostala sredstva za zaštitu bilja, a važno je, navodi direktorica PORC-a Bojana Orsić, napomenuti da je on obvezan i neophodan za stjecanje potvrde i dobivanje iskaznice bez koje poljoprivrednici neće moći kupovati i koristiti zaštitna sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji.

Edukacije će se provoditi po grupama zbog ograničenog kapaciteta prostora, te se stoga obavljaju predupisi radi lakše organizacije edukacije o čijim će terminima Općina i PORC obavijestiti polaznike. Proizvođači koji žele pohađati program izobrazbe trebaju se javiti u PORC d.o.o. na telefone 590-292, 590-288 i 590-283, preko e-maila porc@opcina-erdut.hr, ili osobno u PORC od 7 do 15 sati. Nakon edukacije steći će znanje o održivoj uporabi pesticida te dobiti potvrdu o izobrazbi.

Darko PEJIĆ
PROGRAM IZOBRAZBE

l Zakonski propisi vezani za upotrebu pesticida

l Održiva poljoprivreda

l Sredstva za zaštitu bilja

l Promet, skladištenje i primjena sredstava za zaštitu bilja

l Opasnosti i rizici

l Ostatci pesticida

l Zaštita vode

l Rezistentnost

l Uređaji za primjenu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike