Sport
IZBOR "SPORTAŠ 2014."

Tko će se približiti legendarnom Matiji Ljubeku?
Objavljeno 19. prosinca, 2014.

Osječka sportska obitelj ponovno će se naći na okupu. Ovaj put tenisice i trenirke zamijenit će nešto svečanijim ruhom, a umjesto tatamija, ringova, parketa, travnjaka i tartan staza zamijenit će parterom i galerijama, dok će oni najuspješniji i pozornicom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

U petak u osječkom i slavonsko-baranjskom hramu kulture doznat ćemo tko su najbolji sportaši i sportski kolektivi Osijeka i Osječko-baranjske županije. Tradicionalan je to 57. izbor i svečanost kojeg zajednički organiziraju Zajednica športskih udruga grada Osijeka, Športska zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije, a uz pokroviteljstvo Jadranskog i Euroherca. Prvi izbor najboljih sportaša ovoga podneblja održan je još davne 1957. godine, a otada, s iznimkom ratne 1991. godine, izabrani su najbolji pojedinci i sportski kolektivi, prvo kompletne regije Slavonije i Baranje, a od 1996., s obzirom na tadašnji ustroj lokalne uprave i samouprave koji je do danas na snazi, bira se najbolji u sportu u Osječko-baranjskoj županiji te u gradu Osijeku. Davne 1957. godine najboljom sportašicom proglašena je rukometašica virovitičke Lokomotive Katarina Tičić. Četiri godine kasnije prvi put je izabran i najbolji sportski kolektiv Slavonije i Baranje, a to priznanje dobili su boksači osječke Mladosti. Vrijedi spomenuti i prijelomnu 1996. godinu, kada je najboljom sportašicom grada i županije izabrana veslačica Mirna Rajle, a za najbolji sportski kolektiv šahisti Forina Murse. U izborima za najboljeg sportaša i sportskog kolektiva zasad su nedodirljivi Atletski klub Slavonija s čak 11 trofeja, dok kod pojedinaca prednjači legendarni brko kanuist Matija Ljubek s čak osam naslova, pa će biti zanimljivo tko će im se danas približiti. Upravo po bivšem olimpijskom prvaku iz Belišća od 2000. godine nosi naziv i “Uzor trofej Matija Ljubek”, koji se dodjeljuje od 1968. prvo kao Uzor-sportaš, a potom je prerastao u Uzor-trofej kao svojevrsna nagrada za životno djelo. Dobitnik “Uzor trofeja Matija Ljubek”, kao i dobitnici nagrade Sokol za iznimna dostignuća u sportu odlučeni su nedavno u redakciji Glasa Slavonije na sastanaku komisije sačinjenih od sportskih djelatnika i novinara. No, nećemo otkrivati tko su dobitnici. I zbog toga vrijedi doći u osječki HNK gdje će gradska sportska zajednica još dodijeliti i nagrade najuspješnijem sportašu i sportskom kolektivu osoba s posebnim potrebama, najuspješnijem gradskom treneru u 2014., a bit će dodijeljeni i Trofeji Kuna koji će pripasti perspektivnim osječkim sportašima, od kojih su neki kasnije postali i glavne zvijezde svečanosti “Sportaš godine”. Ovgodišnja svečanost “Sportaš 2014.” počet će u 12 sati. K. Lacković

Kako je bilo 2013.?

Kao i brojne ranije svečanosti izbora najboljih sportaša Osijeka i Osječko-baranjske županije i prošlogodišnja se održala u osječkom HNK-u. Za najboljeg sportaša 2013. u obje konkurencije proglašen je veslač David Šain, tada svjetski prvak u četvercu na pariće, dok je za najbolju sportašicu izabrana Donna Vekić. Njezin klub, Teniski klub Osijek, prvi put je izabran za najbolji sportski kolektiv. Robert Seligman i Vedran Ćurak postali su dobitnici Sokola, a nagradu “Uzor trofej Matija Ljubek”, dobio je dugogodišnji kuglački djelatnik Neđeljko Knežević. Za najboljeg trenera proglašen je gimnastički stručnjak Vladimir Mađarević, najbolji sportaš kao osoba s posebnim potrebama je Ivan Ištvanfi, iz Stolnoteniskog kluba Slavonac, koji je proglašen najuspješnijim sportskim kolektivom osoba s posebnim potrebama u gradu. Trofeji Kuna, namijenjeni darovitim sportašima, otišli su tada u ruke Mariju Baneku (Stolnoteniski klub Vodovod-Osijek), Laura Bijelić (Plivački klub Osijek Žito), Ferdinand Durgel (Gimnastički klub Inova-Gim), Doris Krivić (Ženski odbojkaški klub Osijek 06), Dorian Zorić (Taekwondo klub Osijek) te Karlo Lulić, tada nogometaš Osijeka, koji je u međuvremenu napustio Gradski vrt.

Posebna priznanja

I ove godine bit će uručena posebna priznanja. Ona se dodjeljuju klubovima ili pojedincima koji upravo u godini na izmaku proslavljaju jubilej svoga djelovanja u sportu.

Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike