Crna kronika
NESTANAK DOKUMENATA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U nepune dvije godine nestalo 2273 osobne iskaznice i 402 putovnice
Objavljeno 19. prosinca, 2014.
Cijena putovnice na crnom tržištu iznosi između pet i deset tisuća eura

OSIJEK - Čak 2273 osobne iskaznice te 402 putovnice ukradene su ili izgubljene na području Osječko-baranjske županije tijekom prošle i ove godine.

- Lani je 1128 osobnih iskaznica izgubljeno ili ukradeno, a putnih isprava bilo je 279. Ove je godine izgubljeno ili ukradeno 1145 osobnih iskaznica, a putnih isprava 128 - doznajemo od Vlade Krznarića iz PU osječko-baranjske.

Građani često prijavljuju gubitak putovnice. Pritom mnogi tvrde da im je ukradena, iako se poslije utvrdi da je bila riječ o neopreznom gubitku. Čim se prijavi nestanak putovnice, one odmah budu proglašene nevažećima i 'blokirane', a o tome se odmah izvijeste sve policijske uprave. Bilježe se i sporadični slučajevi krađa osobnih dokumenata nakon provala u automobile, pri čemu putovnice neopreznih građana slučajno postaju plijen lopova koji su ciljali na krađu drugih stvari. Cijena putovnice na crnom tržištu iznosi između pet i deset tisuća eura.

U slučaju nestanka osobne iskaznice, osoba je dužna odmah prijaviti nestanak ili nalazak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

- Ako je osobna iskaznica nestala ili pronađena u inozemstvu, njezin nestanak ili nalazak prijavljuju s diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske. Nestalu osobnu iskaznicu nadležna će policijska uprava ili postaja rješenjem proglasiti nevažećom - kaže Krznarić. Građani su dužni u roku od tri dana nakon primitka rješenja o proglašenju osobne iskaznice nevažećom, broj i datum tog rješenja oglasiti u “Narodnim novinama”, te nakon toga podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice. Za donošenje rješenja o proglašenju nestale osobne iskaznice nevažećom, stranka plaća upravnu pristojbu u iznosu od 70 kuna. Ista je stvar i s putovnicom. Tek nakon toga kreće ponovni postupak izdavanja dokumenata. Cijena nove biometrijske putovnice iznosi 320 kuna, a 410 ako je u žurnom postupku. Cijena osobne iskaznice je 48,50 kuna.

Sandra LACIĆ
U DVA NAVRATA 1998. GODINE UKRADENO 335 PUTOVNICA

Posljednji slučaj krađe velikog broja putovnica u Osječko-baranjskoj županiji zabilježen je 1998. godine u Baranji, nedugo nakon okončanja mirne reintegracije Baranje i hrvatskog Podunavlja. Te je godine u dva navrata, u Belom Manastiru i Jagodnjaku, ukupno ukradeno čak 335 putovnica hrvatskih građana.

Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike