Regija
SASTANAK O KVALITETI ZRAKA U SLAVONSKOM BRODU

Uključiti u projekt
i Bosanski Brod
Objavljeno 18. prosinca, 2014.

SLAVONSKI BROD - Ministarstvo aktivno radi na rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Na žalost, rješenje se ne može postići preko noći jer glavnina onečišćenja dolazi iz druge države, iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Zato je iznimno važna suradnja nadležnih institucija u Hrvatskoj i BiH kako bi se ubrzale aktivnosti na modernizaciji Rafinerije – rekla je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, na sastanku Radne skupine za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda i Broda, održanom u Zagrebu.

Unatoč brojnim obećanjima i poduzetim mjerama, rezultati mjerenja onečišćujućih tvari na dvjema postajama u Slavonskom Brodu potvrđuju da je zrak u ovome gradu (s obzirom na ozon i sumporovodik ) i dalje svrstan u II. kategoriju, dok je bolji kada je u pitanju sumporov dioksid, dušikov dioksid, benzen i lebdeće čestice. Institut za medicinska istraživanja izradio je preliminarnu studiju procjene udjela dominantnih izvora onečišćenja na području Slavonskog Broda koji će poslužiti kao podloga za izradu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka, a njezini će rezultati biti prezentirani na sljedećem sastanku Povjerenstva.

Izrada Akcijskog plana, koji će identificirati konkretne mjere smanjivanja onečišćenja zraka i način provedbe s rokovima izvršenja, prema dogovoru, obveza je Grada Slavonskog Broda, a Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša spremni su pružiti svu stručnu i financijsku pomoć. Naglašena je i potreba stalne razmjene informacija o svim poduzetim aktivnostima na svim razinama te da se predstavnici susjednog Broda uključe u radnu skupinu i izradu zajedničkog akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka u oba grada. (M.R.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli