Svijet
U RUSIJI SVE VEĆA PANIKA, GOSPODARSTVO TONE

Rublja tone, a Putin tvrdi da je sve u redu i da vlada situacijom
Objavljeno 19. prosinca, 2014.

“Vlada i središnja banka adekvatno reagiraju na situaciju, premda su možda mogle i brže povući neke korake. Neizbježno je i sigurno da će situacija postati normalna. Svjetske energetske potrebe povratit će nam rast, ali u međuvremenu moramo diversificirati gospodarstvo”, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin ističući da su probleme izazvali mahom vanjski činitelji. Ruski predsjednik održao je maratonski razgovor s novinarima, očito se trudeći da zaustavi početak panike koji je zavladao u Rusiji. Nakon što se ruski rubalj sunovratio zbog pada cijena nafte i plina koji su glavni izvor financija i pokretač ruske ekonomije, Rusi su nahrupili u banke mijenjaući rublje za devize kako bi se osigurali od inflacije koja galopira. Putin je izrazio optimizam u pogledu oporavka rublja i ekonomije, no pitanje je koliko su mu povjerovali.

“U najgorem mogućem scenariju oporavak bi mogao trajati dvije godine, ali nema razloga misliti da će scenarij biti najgori. Vjerujem da će rubalj nastaviti oporavak iz proteklih dana te da će već polovinom sljedeće godine sve biti stabilizirano”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik naglasio je da će sve socijalne obveze biti ispunjene, da su državne rezerve ove godine zabilježile rast te da ih ne treba bacati na obranu rublja.

Putin je naveo i da će se rusko gospodarstvo “prilagoditi životu, odnosno niskim cijenama nafte.”

- Cijene nafte će pasti možda i na 40 dolara za barel, ali to nije važno. Ekonomija će se prilagoditi realnosti, ruska ekonomija će se prilagoditi cijeni nafte i to je ono što želim istaknuti. Pitanje je samo koliko će vremena biti potrebno za takvo što”, rekao je Putin.

NATO gradi novi berlinski zid?

NATO snage grade novi berlinski zid tako što šire svoj utjecaj na zemlje koje dijele granice s Rusijom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. "Želimo da naši partneri shvate kako je najbolji način napredovanja taj da prestanu graditi te zidove te da počnu graditi prostor za humanitarno djelovanje", dodao je Putin. "Nakon pada berlinskog zida i raspada SSSR-a, bili smo otvoreni spram svojih partnera. Zauzvrat smo vidjeli kako oni podupiru teroriste na sjevernom Kavkazu", istaknuo je ruski predsjednik, prebacujući temu sa gospodarstva na politiku.

Možda ste propustili...

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike