Novosti
ŠIRENJE PTIČJE GRIPE U EU-U

Hrvatskoj prijeti zarazna bolest od koje najčešće obolijevaju kokoši i purani
Objavljeno 19. prosinca, 2014.

Vezani članci

NA FARMI U NIZOZEMSKOJ

Novi opasan soj ptičje gripe

Ministarstvo poljoprivrede jučer je upozorilo kako je, s obzirom na epidemiju ptičje gripe u pojedinim zemljama EU-a, velika vjerojatnost unošenja njezina uzročnika i u Hrvatsku.

- S obzirom na trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju vezano uz pojavu osobito opasne zarazne bolesti influence ptica na području Europske unije - Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj, Nizozemskoj i Italiji, od čega je u tri države utvrđen podtip H5N8, te veliku opasnosti od mogućeg unošenja uzročnika bolesti i na područje Republike Hrvatske, želimo skrenuti pozornost da je influenca ptica vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju prouzročuje tip A virusa influence - navodi se u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

Bolest se, kako dalje ističu, može manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da prouzročuju bolesti (patogenost) i o pogođenoj vrsti. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.

- Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove obolijevanja te su stoga rezervoar virusa i glavna opasnost u širenju bolesti na domaću perad. Sukladno s važećem zakonodavstvom, obveza je posjednika (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) prijava sumnje na bolest veterinaru - ističe se u priopćenju.

U studenome je zaraza virusom podtipa H5N8 otkrivena na jednoj farmi peradi u Velikoj Britaniji, a slične su vijesti stigle i iz Nizozemske i Njemačke. H5N8 prethodno se pojavljivao isključivo u Aziji, a sada je stigao i u Europu i pretpostavlja se da su ga prenijele divlje guske. Z.Rupčić

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST

l iznenadna uginuća peradi

l potištenost

l nakostriješenost perja

l znatan pad nesivosti

l kašalj, šmrcanje, sinusitis

l edem glave i vrata

l živčane smetnje - grčevi, kretanje u krug