Osijek
PLAN OBNOVE TVRĐE

Osijek računa na 75 milijuna eura
iz strukturnih fondova Europske unije
Objavljeno 19. prosinca, 2014.

U reprezentativnom prostoru atrija zgrade Gradske straže, u osječkoj baroknoj jezgri, predstavljena je jučer Strategija i akcijski plan obnove Tvrđe. Riječ je o projektu kojeg se poduhvatila Agencija za obnovu Tvrđe, u suradnji s Gradom Osijekom i konzultantskom tvrtkom Karzen i Karzen.

Glavni cilj ovog dokumenta, kako je izložila Mirna Karzen, direktorica konzulativne tvrtke Karzen i Karzen, bio je odrediti ciljeve, smjer i viziju daljnjeg razvoja osječke Tvrđe, uz suradnju brojnih zainteresiranih ustanova, institucija i pojedinaca.

- Ono što se pokazalo jest da se dalje gradi na slojevitosti i multifunkcionalnosti Tvrđe, jer ona ne smije imati samo jednu svrhu i namjenu. Ipak mora postojati jedna vizija, a to je razvoj Tvrđe kao regionalnog turističkog centra kontinentalne Hrvatske. Sve ostale djelatnosti bit će usmjerene prema tome - istaknula je Karzen.

- Također, bit će potrebno jačati i ljudske kapacitete te povezati sve sektore i dionike, uključujući i Sveučilište i obrazovne institucije, jačati mogućnosti za poduzetnike, gradnju i pokretanje hotela, butik hotela, hostela, znači smještajnih kapaciteta. I ono najvažnije, a da bi Tvrđa stvarno zaživjela kao turistički centar, jest razvoj novih kulturno-turističkih sadržaja kojih trenutačno nema dovoljno. Ono što je također važno jest rad na temeljnom uređenju Tvrđe, riječ je ovdje o infrastrukturnim zahvatima. Ovo je i pravi trenutak za ovakve projekte s obzirom na mogućnosti povlačenja novca iz strukturnih fondova Europske unije, na temelju nedavno donesenog Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. - 2020. godine.

Ravnatelj Agencije za obnovu Tvrđe arhitekt Željko Andraši, potom je predstavio pojedinačno i projekte s kojima se Osijek planira kandidirati za novac iz Europske unije. Vrijednost svih projekata iznosi 72 milijuna eura.D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike