Osijek
ŠOKAČKA GRANA - TRADICIONALNI BLAGDANSKI IGROKAZ

Božićna priča kroz četiri scenske slike
Objavljeno 19. prosinca, 2014.

Božićna priča u četiri slike naziv je ovogodišnje priredbe Šokačke grane kojom su zaključili još jednu uspješnu i za njih izuzetno aktivnu godinu.

Tradicionalno, u dane blagdana ova udruga koja njeguje tradicijsku baštinu priređuje ovakvu priredbu. Ove godine u njoj su sudjelovali članovi dječje skupine, ženska pjevačke skupina Šokice, tamburaški sastav Stari dudovi i samičar Franjo Verić. Uoči priredbe domaćine i goste prigodnim riječima pozdravili su Vera Erl, predsjednica udruge, te Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan. Potom je scena prepuštena glumcima. Priredbu je osmislila, režirala, pa i u njoj aktivno sudjelovala Jelena Dragić, tajnica udruge.

- Predstavu smo osmislili kroz prikaz četiri zimske večeri, prva je večer nakon svinjokolje, rezimira se što se učinilo, koliko se mesa dobilo i slično. Potom je tu dan svete Lucije, pa večernje posilo te naposljetku Badnja večer - kaže Dragić.

Najviše komešanja bilo je na prikazu večeri na Svetu Luciju. Naime, djeci koja nisu bila dobra u posjet je došla “baka Luca” (dojmljiv nastup Dragić) i donijela im je izdubljenu bundevu. Usput je prekontrolirala pripremaju li cure koje su za udaju vez, ako ne, Luca im je sa žari “popunila prste”. Starije žene su počevši od Svete Lucije pa u idućih 12 dana zapisivale kakvo je vrijeme bilo, vremenska je to prognoza po mjesecima za iduću godinu... Koncert je zaključen pjesmom, novogodišnjom zdravicom.

I Šokačka grana će sada na zasluženi blagdanski odmor, iduću sezonu otvorit će u veljači svojom tradicionalnom zabavom. To je ujedno godina u kojoj će obilježiti desetu godišnjicu svoga postojanja. Središnji događaj bit će polovinom godine kada najavljuju veliki svečarski koncert. D.Kuštro

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike