Osijek
PRIM.DR. DUNJA DEGMEČIĆ

Udžbenik “Mentalno zdravlje žena” prvi je takve vrste u RH
Objavljeno 18. prosinca, 2014.

Na Medicinskom fakultetu u Osijeku predstavljen je sveučilišni udžbenik pod naslovom “Mentalno zdravlje žena” autorice doc. prim. dr. sc. Dunje Degmečić, specijalista psihijatra. O knjizi su govorili prof. prim. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Željka Vukšić, specijalist psihijatar s Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek, te prof. Andja Raić, direktorica Medicinske naklade iz Zagreba.

- Udžbenik je izvor znanja za profesionalne aktivnosti, a autorica koristi iznimno vrijedan analitičan pristup, te istovremeno kreira vrijednu sintezu znanja psihijatrijskih aspekata faza reproduktivnog ciklusa žena te specifičnosti psihopatologije, dijagnostike i terapije psihičkih poremećaja u ženskoj populaciji pri čemu uvažava biološke, psihološke te socijalne aspekte navedenih poremećaja. Udžbenik je iznimno važan u edukaciji i stručnoj praksi psihijatrima, specijalizantima psihijatrije, ginekolozima, liječnicima obiteljske medicine, psiholozima, studentima medicine, medicinskim sestrama, a i svima koji se u svom poslu susreću s ovom tematikom - rekla je prof. dr. sc.Željka Vukšić.

- Unatrag nekoliko desetljeća poraslo je zanimanje za mentalno zdravlje žena koje uključuje zdravstvena pitanja i bolesti koje su jedinstvene za žensku populaciju, bolesti koje se prezentiraju različitom simptomatologijom u muškaraca i žena, imaju različit tijek bolesti ili različito reagiraju na terapijske intervencije. Predmet interesa i tema ove knjige mentalno je zdravlje žena te specifičnosti mentalnog zdravlja žena. Važno je napomenuti da je ovo prvi udžbenik u Republici Hrvatskoj koji se u cijelosti bavi specifičnostima mentalnog zdravlja žena te integrira i sintetizira dosadašnje spoznaje o navedenoj tematici u jednoj cjelini - navodi doc. prim. dr. sc. Dunja Degmečić. (I.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike