TvObzor
NAJGORI BOŽIĆ MRZOVOLJNE MAČKE

Najužasnije božićno ostvarenje
Objavljeno 19. prosinca, 2014.
Tvorce “Najgoreg Božića“ uopće nije bila briga o kvaliteti te su kroz radnju provukli nepotrebnu mračnu crtu pokušavajući se svidjeti onima koji vide Grumpy kao ciničnu životinju

U televizijskom filmu “Najgori Božić mrzovoljne mačke”, Grumpy je mačka u centru za kućne ljubimce koju su vlasnici vraćali najmanje dva puta jer “izgleda kao da će vas ugušiti u snu.” Nevoljko se veže uz usamljenu 12-godišnjakinju Chrystal, volonterku u spomenutom centru, nakon što joj čarobni novčić omogući da čuje Grumpyina zajedljiva razmišljanja. Nažalost, centar je pred bankrotom, što znači da bi Grumpy i njezino životinjsko društvo mogli završiti na ulici, osim ako dućan uspije prodati psa vrijednog milijun dolara po imenu JoJo. No opaki dvojac, u dosluhu s nekim iz centra, ukrade JoJoa i traži otkupninu. Sada je red na Grumpy i Chrystal da spase Božić.

Za sve one koji ne znaju, Grumpy (pravog imena Tardar Sauce) je patuljasta mačka koja izgleda kao da se stalno mršti. Svojoj je vlasnici osigurala hrpu novca otkako je postala internetska senzacija. Sve je to simpatično, ali... Tvorce “Najgoreg Božića“ uopće nije bilo briga o kvaliteti te su kroz radnju provukli nepotrebnu mračnu crtu pokušavajući se svidjeti onima koji vide Grumpy kao ciničnu životinju. U jednoj sceni mala junakinja upucat će dva nesretna negativca u stražnjicu paintball puškom. Sljedeći trenutak prikazuje jednog od zlikovaca kako poseže za lukom i strijelom i pokušava je pogoditi. Ili uzmimo za primjer scenu u kojoj Grumpy razmišlja o tome što će se dogoditi ako se zatvori pet centar u kojem živi te završi u 'šinteraju'. Jeste li razgovarali sa svojom djecom o eutanaziji životinja? Sada imate priliku.

Koliko god je ovaj TV film bolan za gledanje, uznemirujuće je jedino iskorištavanje glavne zvijezde. Ona je mačka za koju ljudi misle da joj mogu čitati misli. Odijevaju je i nose uokolo poput živog rekvizita, a kad ne odskače ispred zelenog ekrana, Grumpy se odmara na jastuku, ponekad se i ne obazirući na druge. Tardar Sauce iliti Grumpy je samo mačka. Ona je biće koje zaslužuje više od komercijalizacije i eksploatacije. Nije internetsko vlasništvo. Nije mrzovoljna ili sarkastična. Ona je mačka. Film se nemilosrdno ruga drugim Lifetimeovim uradcima, ljudima koji vole sentimentalne priče, ljudima koji nisu popularni i koji jesu popularni, ljudima koji su zaljubljeni i koji nisu zaljubljeni, ljudima koji su debeli, djeci koja su debela. Ljudima. Svim ljudima. Svim stvorenjima. Sve je toliko cinično i izokrenuto da, kad dođe do šale o zlostavljanju djeteta u posljednjih pet minuta, čak ni ne trepnete. Imali su priliku stvoriti blagdanski klasik, samo su trebali dodati iskru topline i humanosti koja je mačkicu učinila viralnom senzacijom. Budući da su mrzovoljku zamijenili mizantropom, film je doista zaslužio titulu najgoreg božićnog ostvarenja.

Piše: Adrian ANDREJEK

NAZIV: Grumpy Cat's Worst Christmas Ever

ŽANR: komedija

AUTORI: Tim Hill, Jeff Morris

ULOGE: Grumpy Cat, Aubrey Plaza, Daniel Roebuck, Megan Charpentier, Russell Peters

MREŽA: Lifetime

OCJENA:

Najčitanije iz rubrike