Sport
U OČEKIVANJU TRANSFER-LISTE

Odlaze oni koji su najmanje igrali?
Objavljeno 18. prosinca, 2014.
Rukavina će ove zime tražiti nove igrače za sve linije u momčadi

Najava trenera Tomislava Rukavine o opsežnom čišćenju igračkog kadra sigurno je uzbudila duhove u svlačionici bijelo-plavih.

Imena koja će se naći na transfer-listi trener još ne želi objaviti, ali i to bi se moglo dogoditi za nekoliko dana.

Vrlo je nezahvalno nagađati koji bi to igrači mogli biti, iako bi se to moglo zaključiti i prema minutaži koju su dobivali ove jeseni. No, mudrije je pričekati Rukavininu konačnu odluku. Uostalom, još zanimljivije je pitanje koga će Osijek dovesti tijekom zimske stanke. Zna se kako zimski prijelazni rok ne nudi tako brojna rješenja kao onaj nakon završetka sezone, ali “free agenta” je na tržištu uvijek dovoljno. Inače, u zimskim prijelaznim rokovima rijetko se sklapaju dugotrajniji poslovi. Uglavnom je riječ o sklapanju suradnje do kraja sezone ili istim takvim posudbama. Zato treba očekivati da će se i NK Osijek ponašati na taj način. Njemu nužno trebaju pojačanja za opstanak među prvoligašima, a s obzirom na cjelokupnu situaciju, jasno je da si klub ne može dopustiti luksuz skupih ugovora. Osim toga, na ljeto će se ponovno praviti kadrovska strategija i to u, nadaju se u Gradskom vrtu, drugačijim, boljim okolnostima, jer će dotad biti okončana i predstečajna nagodba koja bi osječkog prvoligaša konačno trebala riješiti dužničkog ropstva. Rukavina je već odavno odredio svoje mete za zimski prijelazni rok kada su pozicije u pitanju.

- Prioriteti su nam krilni napadač i desni bok na kojem nemamo prave konkurencije. Vezni igrači uvijek dobro dođu, a tijekom jeseni isplivao je i problem s lijevim stoperom. To su otprilike pozicije koje ćemo nastojati popuniti - kaže Tomislav Rukavina, trener nogometaša Osijeka.

Zanimljivo, nije spomenuo napadače premda su ovi s kojima raspolaže bili prilično samozatajni u prvom dijelu sezone. O tome najbolje svjedoči činjenica kako je prvi klupski strijelac - stoper Matej Jonjić. No, to ne mora biti samo pokazatelj sterilnosti napadača, nego i cjelokupne igre bijelo-plavih. Iz toga se da zaključiti kako Osijek najčešće zabija iz prekida, a iz igre vrlo rijetko. No, kada se u mislima vratimo u utakmice sjetit ćemo se i brojnih promašaja Osijekovih “špica”, poglavito Jasmina Mešanovića i Josipa Barišića.

- Igramo s jednim središnjim napadačem i na toj smo poziciji pokriveni. Ne bi imalo smisla gomilati igrače - kaže Rukavina.

Pokriven je Osijek i na stoperskim pozicijama, ali pokazalo se kako je samo Matej Jonjić bio konstanta. Na lijevom stoperu mijenjala su se tri igrača - Bralić, Novaković i Pranjić, ali ni jedan od njih nije uspio dosegnuti razinu na kojoj je igrao Jonjić. Zato će Rukavina krenuti u potragu za jednim kvalitetnim stoperom. Ipak, zbog načina igre koji preferira Rukavina krucijalno će biti pronaći dobre krilne igrače, ili pak razdrmati one koje već ima u kadru. Primjerice, Tomislav Šorša i Antonio Perošević jesen su zaključili bez ikakvog statističkog učinka. Tu svakako postoji prostor za napredak.

Uglavnom, bit će to jedna od zanimljivijih zima u Gradskom vrtu.

Dalibor KELER

NAPADAČI

IAKO SE JESENAS NISU BAŠ NAZABIJALI, RUKAVINA VJERUJE U SVOJE NAPADAČE

ADDY I HUSEJINOVIĆ NA POSUDBi?

Nedavni sastanak s čelnicima HNS-a u Zagrebu iskorišten je i za informiranje o mogućim posudbama igrača iz zagrebačkog Dinama. Postoji mogućnost da u Osijek na polusezonsku posudbu stignu stoper Lee Addy i napadač Said Husejinović. Rukavina ih obojicu dobro poznaje.

- Riječ je o igračima koji bi za nas svakako bili pojačanja. Jasno, treba samo vidjeti u kakvom su stanju, s obzirom na to da su obojica dugo bili ozlijeđeni - kaže trener bijelo-plavih.

Najčitanije iz rubrike