Svijet
KAKO IZGLEDAJU SVJETSKE KARTE AUTOMOBILSKIH POGONSKIH SKLOPOVA

Europljani vole dizel, Kinezi benzin, a Brazilci - miješaju!
Objavljeno 18. prosinca, 2014.

Kompanija Bosch napravila je zanimljivo istraživanje o temi svjetske karte automobilskih pogonskih sklopova. Zanimalo ih je kako se ljudi voze u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji.

Benzinski su motori diljem svijeta najpopularniji pogonski sklop. Kina predvodi u tom području: ondje gotovo 100 posto kupaca novih automobila odabire benzinske motore! U SAD-u i Japanu ta se brojka kreće 75 %. Motori s neizravnim ubrizgavanjem goriva još su uvijek zastupljeni u više od pola vozila s benzinskim motorom. Smanjenja veličine motora postaju sve popularnija, a s njima i učinkoviti i ekonomični Boschevi motori s izravnim ubrizgavanjem goriva. Kombiniranjem izravnog ubrizgavanja goriva sa smanjivanjem veličine može se smanjiti potrošnja goriva i do 15 %. Isto tako, turbopunjenje pomaže motoru da postigne veći okretni moment, posebice pri niskim brzinama. Tako se poboljšava mogućnost ubrzanja te pridonosi užitku u vožnji.

U EU i Indiji svaki je drugi novi automobil dizelski. No i izvan tih najznačajnijih tržišta dizelski motor postaje sve popularniji. Primjerice, Sjedinjene Američke Države su rastuće tržište, a Bosch procjenjuje da će se udio zastupljenosti dizelskog motora na tome tržištu povećati s trenutnih 3 posto na čak 10 posto, koliko će iznositi 2018. godine. Dizel postaje sve popularniji i u Južnoj Koreji. Za mnoge Europljane prednosti dizela su jasne: moderan dizelski motor troši i do 25 % manje goriva od usporedivog benzinskog motora, dok mu je okretni moment i do 40 % veći.

U Japanu gotovo svako peto novo vozilo sadrži hibridni pogonski sklop. Zbog toga je Japan neosporan predvodnik elektrifikacije. Za samo nekoliko godina registrirani broj hibrida bit će znatno veći i izvan Japana. Bosch prognozira da će 2020. godine od 113 milijuna prodanih automobila diljem svijeta, 6,5 milijuna biti pravi hibridi, tri milijuna plug-in hibridi, a 2,5 milijuna će biti u cijelosti električni automobili.

Pripremio: Milan BUGARIĆ

Svako peto novo vozilo u Japanu je hibrid

Fleksibilni Brazilci

Pogonski sklopovi koji se pokreću i na benzin i na alkohol (etanol) osobito su poznati u Brazilu. Drugo najveće tržište za ovakvu vrstu tehnologije su Sjedinjene Američke Države. Boschevi se sustavi pokreću na čisti etanol kao i na sve mješavine etanola i benzina. Vozači su nezavisniji jer im takav sustav fleksibilnog goriva dopušta da koriste povoljniji etanol.

PLIN JE SVE POPULARNIJI

CNG (komprimirani prirodni plin) pogonski sklopovi postaju sve popularniji diljem svijeta. Već deset godina prodaja na svjetskoj razini raste za 25 %. U Južnoj Koreji vozila s CNG pogonskim sklopovima već su preuzela 11 % udjela na tržištu. Bosch u ponudi ima cjelokupni sustav koji omogućava da se vozila kontinuirano pokreću na ovo povoljno gorivo. Ovo je značajna prednost za vozače jer je CNG do 50 % jeftiniji od benzina te može smanjiti emisiju CO2 i do 25 %.

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike