Crna kronika
KOBNI AGREGAT

Tragedija na rođendanu: Mladić umro od otrovanja ugljičnim monoksidom
Objavljeno 18. prosinca, 2014.
Srednjoškolac iz Luga pronađen bez svijesti u kupaonici

PETRIJEVCI/LUG - Osamnaestogodišnjak iz Luga preminuo je od otrovanja ugljičnim monoksidom. Kako doznajemo, učenik četvrtog razreda Strojarske tehničke škole u Osijeku, s prijateljima je prošle subote bio na proslavi rođendana na vikendici, u Petrijevcima. U jednom trenutku otišao je u kupaonicu. Budući da u vikendici nema struje, u toj je prostoriji smješten agregat. Mladića dugo nije bilo pa je netko od prijatelja otišao provjeriti je li mu dobro. Pronašao je mladića na podu kupaonice, bez svijesti. Šokirani vršnjaci odmah su ga odvezli u Klinički bolnički centar Osijek, gdje su liječnici dali sve od sebe ne bi li ga uspjeli osvijestiti. Na žalost, količina udahnutog ugljičnog monoksida za mladića iz Baranje bilo je kobna.

Navodno je mladić trebao s KUD-om nastupiti u Belom Manastiru, no molio je roditelje da ga puste na rođendan, jer su ondje bili svi njegovi prijatelji, kao i roditelji slavljenika te nije bio bez nadzora. Na žalost, tragedija se ipak dogodila.

Na potpuno isti način kao nesretni Lužanin, život je u lipnju izgubio 13-godišnji Stjepan Vučković, koji je s obitelji radio na sanaciji i raščišćavanju poplavljene obiteljske kuće u Gunji. Stjepanovo tijelo pronađeno je u prostoriji gdje je radio stroj za isušivanje vlage i gdje je bio kobni agregat koji je ispuštao ugljični monoksid.

Tzv. tihi ubojica - ugljični monoksid - odnio je najmanje šest ljudskih života u protekle četiri godine na širem osječkom području. Podaci najvjerojatnije nisu potpuni, jer ne postoji službena statistika o otrovanjima monoksidom. Najviše tragedija događa se zbog kvara na plinskom bojleru, ili neispravnoj peći na drva.

Sandra LACIĆ
ONI SU PREŽIVJELI

Samo brzom liječničkom intervencijom u veljači je spašen život 37-godišnjeg Osječanina koji se zbog neispravnog plinskog bojlera, instalacija i dimnjaka otrovao ugljičnim monoksidom u osječkom naselju Jug II. Godinu dana prije jak vjetar koji je otrovne plinove ispuštane iz kombi-bojlera vraćao u kupaonicu u kući u Hebrangovoj ulici, za 20-godišnjakinju je bio gotovo koban. U prosincu 2012. godine plinom su se otrovala dva 17-godišnja Osječanina te 44-godišnjakinja u Čepinu. U Strizivojni je na vrijeme spašen 19-godišnjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike