Novosti
ISTRAŽIVANJE O KUPNJI

Četvrtina građana bez darova za Božić
Objavljeno 18. prosinca, 2014.
Trećina građana planira na darove potrošiti od 200 do 500 kuna

Čak 93,7 % ispitanih građana izjavilo da se ne planira zadužiti kako bi kupili božićne poklone, pokazalo je istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal.

Je li riječ o promjeni potrošačkih navika ili građani više uistinu nemaju što trošiti i gdje se zadužiti teško je reći, no novac će se na darove i ove godine ipak trošiti.

- Gotovo trećina građana (32,3 %) planira za ovu prigodu potrošiti od 200 do 500 kuna, a nešto skromnije (do 200 kuna) potrošit će 28,1 % ispitanika. Onih izdašnijih, koji će trošiti od 500 do 1000 kuna (7,7 %) te više od 1000 kuna (5,8 %) ima značajno manje od ispitanika koji uopće ne planiraju kupnju božićnih poklona kojih ima čak 26 posto. Općenito se može izvesti zaključak kako će građani ove godine u prosjeku trošiti nešto manje nego lani. Naime, blizu dvije trećine ispitanika (64,8 %) kažu da će trošiti jednako kao i prošle godine, 10,5 % ističe da će trošiti više, ali četvrtina ispitanika, njih 24,7 %, ipak navodi kako će trošiti manje nego lani, ističu autori istraživanja.

Skijanje/zimovanje postalo je izraz visokog luksuza u proteklih nekoliko kriznih godina. Da je tomu tako potvrđuje i podatak da si ukupno 95,5 % ispitanika ne može priuštiti takav izdatak, dok onih preostalih 4,5 % planira odlazak na zimski odmor. Pritisnuti recesijom već 12 kvartala zaredom, uistinu je teško od hrvatskih građana očekivati visoku razinu potrošačkog optimizma. Tako na pitanje očekuju li da će iduća godina u gospodarskom smislu biti bolja od ove, tri četvrtine ispitanika (74,6 %) odgovara negativno, dok je preostala četvrtina (25,4 %) ipak pozitivno orijentirana te očekuje bolju situaciju u 2015. godini. Istraživanje je preko telefonske ankete provedeno tijekom prosinca 2014. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Eduard SOUDIL

75%

ispitanika smatra da 2015. neće biti bolja od ove godine

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja