Kultura
HRVATSKO DRUŠTVO LIKOVNIH UMJETNIKA

Skupna izložba hrvatskih i austrijskih umjetnika u Beču
Objavljeno 17. prosinca, 2014.

U galeriji austrijske umjetničke udruge Künstlerhaus u Beču danas (18. prosinca) bit će otvorena skupna izložba hrvatskih i austrijskih umjetnika Prostori između zemlje i vode, koja ostaje otvorena do 25. siječnja 2015. Izložbi u Künstlerhausu prethodio je dvotjedni simpozij održan krajem kolovoza i početkom rujna 2014.

“Prostori između zemlje i vode – otoci”, na kojem je stvorena podloga za zajednički projekt. Nakon simpozija produbili su se kontakti i došlo je do plodonosne i nadahnjujuće suradnje austrijskih i hrvatskih sudionika. “Tamo gdje se voda spaja sa zemljom, tu nastaju dodirne točke, životni prostori, kulturni prostori, prostori susreta, krajolici u kojima se susreću kontinent i more; gdje se planinski element stapa s morskim i gdje su elementi vode i zemlje u stalnom pokretu, ostavljajući jedan na drugom tragove i stalno utječući jedan na drugi. Svjesni toga, umjetnici svojim istančanim zapažanjem detalja i nepomućenim pogledom na prirodu, kulturu i čovjeka traže svoj vlastiti pristup spajanju elemenata, tvoreći tako poveznice prema povijesnim događajima i današnjim oblicima života. Na taj način nastaju djela u kojima ove dodirne točke postaju vidljive i koja pristupaju temi na najraznolikije načine”, ističe se u najavi izložbe.

Od hrvatskih umjetnika predstavljaju se: Josip Zanki (grafika, instalacija, video), Martina Mezak (videoinstalacija), Stipan Tadić (slika), Ivan Fijolić (skulptura), Igor Juran (videoinstalacija), Ana Elizabet (skulptura), Domagoj Blažičević (videoinstalacija), Davor Sanvincenti (fotografija i videoinstalacija). Od autrijskih umjetnika sudjeluju Alfred Graf, Silvia Maria Grossmann, Luise Kloos, Wilhelm Scheruebl, Gerlinde Thuma i Fridolin Welte. Autorica projekta, kustosica i selektorica umjetnika je Silvia Maria Grossmann. N.Vekić

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike