Osijek
RAČUNI ZA PLIN

Grije se na drva i dva plinska
radijatora, a rata joj 1000 kuna!?
Objavljeno 18. prosinca, 2014.

Građani još uvijek nisu zaboravili enormno visoke račune za plin od siječnja ove godine, a već su neki od njih ponovo na kućnu adresu primili račun za koji tvrde da je bezrazložno visok. Zanimljivo je da se ove sezone u javnosti zapravo pojavljuju oprečna stajališta u svezi s računima za plin pa dok neki negoduju zbog (pre)visokih rata, drugi zadovoljno trljaju ruke i kažu kako su zapravo ove zime potrošili i manje nego što su se nadali.

- Grijem se na drva i zbog malog djeteta dogrijavam tek kupaonicu i dječju sobu plinom. Umalo da nisam pala u nesvijest kad sam primila račun od 1000 kuna - ispričala je 35-godišnja Osječanka, dodajući da joj nije jasno kako može dobiti toliko visoke račune budući da preostale prostorije u stanu grije s pomoću drva u kaminu. Druga, pak, Osječanka tvrdi kako je račun od 500 kuna previsok budući da plin upotrebljava samo s jednim radijatorom, a ostatak stambenog prostora također zagrijava s pomoću drva.

Za razliku od nezadovoljnih građana, neki su se, pak, ugodno iznenadili vidjevši ratu za utrošeni plin. Nekima se rata uglavnom “prepolovila”, a da bi što više uštedjeli na grijanju, neki su pribjegli i “triku” koji se ovih dana proširio internetom.

- Ugodno sam bio iznenađen vidjevši ratu od 580 kuna, uz napomenu da se grijem, kupam i kuham na plin. Možda je tome pomogla aluminijska folija koju sam postavio iza svakog radijatora, a o uštedi na taj način čitao sam na internetu. Je li baš to razlog manje potrošnje plina ne znam, ali svakako je ugodna činjenica da ću za ovaj, ne baš prehladan mjesec, platiti onoliko koliko sam smatrao da bih trebao i konačno sam kao potrošač u pravu - ispričao je sugrađanin Z.S.M. Mihelić

Damir Pečušak

direktor HEP Plina

Računi veći nego prošli mjesec, ali provjerite trošila!

Prema riječima Damira Pečušaka, direktora HEP Plina, računi za studeni veći su od 30 do 70 posto od računa za listopad. Isto tako, računi za studeni ove godine niži su za oko deset posto od računa za studeni u 2013. godini.

- Vodili smo računa da očitanje bude na vrijeme, da nema preklapanja iz jednog mjeseca u drugi. No građani moraju znati da ispravno plinsko trošilo osim sigurnosti osigurava i nižu potrošnju. Moguće je da kod plinskog trošila plamenik ne može raditi uobičajenim kapacitetom pa 'vuče' više plina, a istovremeno daje manju temperaturu. Valja podsjetiti na pregled trošila, odnosno njegovu kontrolu. Prije svega radi sigurnosti, ali i manjeg troška - poručio je Pečušak, dodajući da svatko tko zamijeti odstupanje na računu može se obratiti na reklamacije u HEP Plin.

I struja “veća” za oko 70 posto

Uz račune za plin, građani su ovih dana dobili i akontacijske rate za potrošnju električne energije. I dok su neki preplatili iznose, drugi kažu da su im rate povećane i do 70 posto. Odgovor iz Elektroslavonije nismo dobili, no kako neslužbeno doznajemo, račun je moguće uskladiti na šalteru reklamacija.

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike