Regija
HEP U NAŠICAMA PUSTIO U POGON NOVU TRAFOSTANICU

Nova trafostanica vrijedna je
približno osam milijuna kuna
Objavljeno 17. prosinca, 2014.

NAŠICE - U nazočnosti osječko-baranjskog dožupana Dragana Vulina, gradonačelnika Našica Krešimira Žagara, direktora Elektroslavonije Osijek Danijela Ilića, predstavnika isporučitelje opreme tvrtke Končar i brojnih djelatnika HEP-a, jučer je u Našicama puštena u pogon trafostanica vrijedna 7,8 milijuna kuna. Radovi su trajali dvije godine, a trafostanica za građane našičkog područja i za brojne investitore znači veću sigurnost i pouzdanost u opskrbi električnom energijom. Izgradnjom trafostanice povećat će se kvaliteta isporuke električne energije, omogućit će se priključenje novih, većih kupaca, ali i prelazak s postojećih 10 kV na 20 kV. Objekt su gradile domaće tvrtke, a svu elektroopremu isporučila je tvrtka Končar. Na svečanosti otvorenja, direktor Elektroslavonije Ilić istaknuo je kako je 17. prosinca prije 88 godina u Osijeku puštena u pogon prva električna centrala namijenjena kućanstvima i gospodarstvu, ali i javnoj rasvjeti i električnom tramvaju, dok od 1947. godine postoji poduzeće za elektrofikaciju Slavonije.

- Elektrifikacija tadašnjeg Osijeka predstavljala je gospodarski skok i ulazak na velika vrata među europsku poduzetničku elitu. Primjena električne energije poznata je od ranije i tako je Đurđenovac kao centar drvne industrije bio elektrificiran prvi 1891. godine, a dvadesetak godina kasnije u Našicama je bila puštena u pogon prva električna centrala, popularna munjara – podsjetio je Ilić.

Gradonačelnik Žagar rekao je da ova trafostanica ima veliku važnost za Našice, jer je izgrađena u području industrijske zone i sada je problem opskrbe strujom investitora riješen.

Dožupan Vulin ponovio je da je ova investicija preduvjet za gospodarski razvoj Našica i našičkog područja. Dodao je kako očekuje da HEP nastavi s višemilijunskim ulaganjima u sustav na području Slavonije i Baranje.S.Fridl

Najčitanije iz rubrike