Regija
SHOPPING SA PSOM MOGUĆ

Trgovački centri odlučuju možete
li u njih ući s kućnim ljubimcem
Objavljeno 18. prosinca, 2014.
Pobornici to smatraju kulturom življenja, a protivnici se zgražaju na pomisao da u centre ulaze psi

ĐAKOVO – Kućni ljubimci u javnim prostorima – uvijek aktualna, vruća tema. A mogu li u našoj zakonskoj trgovačkoj praksi kućni ljubimci sa svojim vlasnikom i u trgovačke centre, omiljenu destinaciju u prosincu, mjesecu blagdanske potrošnje? Dozvoljava li zakon prizor u trgovačkom centru u kojem kupac u jednoj ruci drži povodac, a u drugoj shopping kolica? Ili je vlasnicima pasa pri odlasku u centre jedina opcija da ih, dok kupnja traje, psi vani strpljivo čekaju? I ovdje je javnost podijeljena – pobornici to smatraju kulturom življenja, a protivnici se zgražaju na pomisao da se u centre ulazi sa psima. Odgovor smo potražili u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku, čija pravna savjetnica Dunja Mak polazi od Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama (Službeni glasnik Grada Osijeka, broj 12/13).

– Prema toj odluci, a koja je donesena na temelju Zakona o zaštiti životinja, propisano je da je zabranjeno uvoditi kućne ljubimce u građevine javne namjene: zdravstvene, prosvjetne, vjerske, kulturne, sportske i druge objekte javne namjene. U istoj je odluci propisano i da je kućnim ljubimcima zabranjeno kretanje na tržnicama, grobljima, dječjim igralištima, cvjetnjacima, sportskim i rekreacijskim terenima, javnim kupalištima, dvorištima škola i vrtića. Također se propisuje da prijevoz ljubimaca u vozilima javnog gradskog prijevoza nije dozvoljen, a iznimno je dozvoljeno prevoženje kućnih ljubimaca u vozilima javnog gradskog prijevoza u specijalno namijenjenim kutijama za transport - navodi Mak svojevrsni uvod u odgovor na pitanje je li u nas moguće da kupac s kućnim ljubimcem uđe u trgovački centar. - Iz prethodno navedenog proizlazi da je ostavljeno na odluku trgovačkom centru, a koji nije objekt javne namjene u smislu predmetne odluke, hoće li dozvoliti unošenje kućnih ljubimaca u svoje prostorije. Postoje trgovački centri koji to dozvoljavaju, što osobno podržavam jer smatram da je riječ o izuzetno civiliziranim i dobrim poslovnim običajima kojima se poštuju potrebe i onih kupaca koji su vlasnici kućnih ljubimaca, a da to pritom ne ugrožava prava i slobode drugih potrošača - ističe Mak.

Ipak, naglašava, trgovački centri pritom se trebaju pridržavati svih sanitarnih pravila i zakonskih, odnosno podzakonskih odredbi te bi, prije svega, unošenje kućnih ljubimaca trebalo biti dozvoljeno u hodnicima trgovačkog centra, ali ne i unutar prodavaonica hrane, kozmetike, odjeće, obuće, namještaja i slično.

- Ugostiteljski objekti trebali bi na vidljivom mjestu naznačiti ako su 'pet friendly', kako bi gosti bili pravovremeno upozoreni da u objektu mogu očekivati prisutnost nečijeg kućnog ljubimca - ističe Mak. Nastavlja da bi se i sami vlasnici kućnih ljubimaca, koje namjeravaju dovoditi u trgovačke centre, trebali pridržavati odredbe iz čl. 4. Odluke po kojoj su dužni pridržavati se općih uvjeta i načina držanja životinja u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja te odredbama o zaštiti prirode i zaštiti javnog reda i mira. Također su dužni i postupati u skladu s čl. 48. st. 4. Zakona o zaštiti životinja po kojemu je zabranjeno držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece.

Suzana ŽUPAN
PRIJATELJI ŽIVOTINJA JEDNOGLASNI

“Smatramo da, iako su trgovački centri privatno vlasništvo, oni su ujedno i javna površina i trebali bi biti dostupni svima bez diskriminacije pa tako i onima koji žele doći sa psima. Ako trgovina ili trgovački centar nemaju znak zabrane ulaska psima, tada je ulazak dopušten, a ako postoji znak zabrane, tada bi takva odluka trebala biti obrazložena i ne bi smjela ovisiti samo o dobroj volji vlasnika trgovine, odnosno o njegovim subjektivnim stavovima o psima. Kao javno mjesto, trgovina je namijenjena svima, a onemogućavanje ulaska psima bez opravdanog razloga slično je situaciji kada bi, primjerice, trgovina dopuštala ulazak u trgovinu isključivo bijelcima”, kaže predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman.

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike