Regija
TVRTKA GUTIĆ IZ GUNJE

Zdravko Gutić svoje mehaničare
plaća više nego država magistre
Objavljeno 18. prosinca, 2014.

GUNJA – Prilikom posjeta poplavljenom području u županjskoj Posavini premijer Zoran Milanović posjetio je i tvrtku Gutić d.o.o. koja se bavi reparacijom i prodajom viličara. U katastrofi koja je poharala Gunju svi objekti tvrtke bili su potopljeni, a u njima i 63 stroja na kojima je prouzročena velika šteta. Vlasnik Zdravko Gutić požalio se premijeru kako se osiguravajuća kuća kod koje je bila osigurana imovinu tvrtke, a koja mu nije nadoknadila ni dio štete, ponijela na krajnje nekorektan način.

– Činjenica je da u ugovoru ne piše da se osiguravamo od poplave. Međutim, sami su mi se javili s mogućnošću da nadoknade dio štete. Došli su i proveli cijelu proceduru, od popisa strojeva, procjene vrijednosti štete, slikanja, da bi nam nakon svega rekli da nemamo pravo ni na kakvu odštetu. Ispada da smo bili osigurani baš od svega i od svih voda, samo ne od tekućih, odnosno od poplava - rekao je Gutić. Štetu na strojevima tvrtka sanira sama.

- Kada nas je pogodila katastrofa, razmišljao sam što i kako dalje. Štetu od poplava nisam gledao kao štetu izraženu količinom novca nego sam gledao u budućnost i strahovao što će biti ako izgubim ugovor s partnerima iz Njemačke. U tom bi slučaju šteta u kumulativnom iznosu bila puno veća. Objekti i ostala imovina vrijede koliko vrijede, ali ime firme, poslovni partneri i reference koje ste stekli ipak je nešto puno vrjednije - kazao je Gutić. Nakon poplave uspio se oporaviti, ponovno stati na noge i nastaviti s poslom, čak je zaposlio i tri nova radnika i danas njegova tvrtka zapošljava 16 ljudi. Uspješno posluje već 20 godina, a svoje viličare prodaje u Njemačku i u zemlje regije. Gutić slovi kao odgovoran i korektan poslodavac. Premijeru je rekao da plaće radnicima obvezno isplaćuje prvog radnog dana u mjesecu, tako je, kaže, uvijek bilo i bit će. Radnicima je uz plaću za prosinac već isplaćena i božićnica u iznosu od 1000 kuna.

- Ne želim vas kao premijera povrijediti na takav način, ali vi ste poslodavac mojoj kćerki. Ona je magistrica hrvatskog jezika, književnosti i filozofije, zaposlena je u osnovnoj školi i ima manju plaću od mog radnika koji je mehaničar sa srednjom stručnom spremom - rekao je. „Znači, oko tisuću eura, malo manje? Da znam, svjestan sam toga”, priznao je Milanović. Gutić je najavio kako u skorije vrijeme planira i nova zapošljavanja.

Tvrtka Gutić je nositelj i Bisnodeovog certifikata poslovne izvrsnosti. Dodjeljuje ga vodeći hrvatski ponuđač poslovnih informacija, koji posluje kao dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Certifikat se dodjeljuje poduzećima koja su odgovorna u plaćaju svojih obveza, dobro posluju i u uvjetima opće nelikvidnosti i time su sigurniji poslovni partneri onima koji s njima rade.M. Lešić Omerović

DRŽAVA POMOGLA 60 PODUZETNIKA

Prilikom posjeta tvrtki Gutić ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras iznio je i podatke što je i koliko njegovo ministarstvo učinilo za oporavak stradalih poduzetnika u županjskoj Posavini. „Potpomogli smo 60 poduzetnika, koji su zapošljavali 300 zaposlenih, kojima je isplaćeno nešto manje od sedam milijuna kuna. Bila je to prva pomoć od po 25.000 kuna po zaposlenom s ciljem da se pokrene proizvodnja i krene što prije s poslom. Neki od njih sada su vrlo uspješni i zapošljavaju još i više nego prije, kao što je slučaj i kod Gutića”, rekao je Maras.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike