Osijek
SKUPŠTINA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Usvojen županijski proračun
za 2015., vijećnici SDP-a i
HNS-a napustili sjednicu
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Proračun Županije za 2015. je 393,5 milijuna kuna i za 66 milijuna veći je nego ovogodišnji

Proračun Osječko-baranjske županije za 2015. godinu iznosi 393,5 milijuna kuna, odnosno 66 milijuna kuna više nego ovogodišnji nakon zadnjeg rebalansa, a većinom glasova usvojili su ga vijećnici na sjednici Županijske skupštine.

Bila je to posljednja sjednica u 2014. godini, a proračun je usvojen nakon duge rasprave koja nije imala nimalo predblagdanski ton.

U trenutku izglasavanja proračuna u dvorani uopće nije bilo oporbenih vijećnika SDP-a i HNS-a. Sedam esdepeovaca sjednicu je napustilo na samom početku, uz obrazloženje kako je nedopustivo da su neke važne materijale za sjednicu dobili na stolove samo par minuta uoči njezinog početka. “Već se događalo slično, ali sad je zbilja pretjerivanje. Na ovaj način, ako materijale nemamo bar nekoliko dana ranije, ne možemo ozbiljno raditi. Ovo nema smisla i zato odlazimo”, rekao je Domagoj Hajduković, vijećnik i predsjednik županijskog SDP-a, za kojim su izišli i ostali.

“Iz svega navedenoga shvatio sam da sam ja najveći problem. Ako jesam, lako ćemo to riješiti... Ovakve situacije obično smo rješavali razgovorom, ali vijećnici SDP-a su otišli i ne možemo to sada riješiti”, prokomentirao je Antun Kapraljević (Hrvatski laburisti), predsjednik Skupštine. Sjednica je potom nastavljena, a posebno živ bio je aktualni sat. Raspravljalo se o trošenju županijskog novca, uvozu riječnog pijeska iz Srbije, gospodarstvu, poljoprivredi, lokalnim problemima... “Neki dan objavljeno je da je kontrola pokazala kako na čak deset posto benzinskih crpki u Hrvatskoj gorivo nije dovoljno kvalitetno. Jedna crpka je i u Osijeku. Župane, molim vas da inzistirate kod nadležnih neka objave detaljnije rezultate kontrole i lokacije crpki”, inzistirao je Ivan Zadravec (NS – Reformisti).

Županijski vijećnici raspravili su ukupno 27 točaka, ali bez zastupnika HNS-a koji su, razočarani što nije usvojen ni jedan njihov amandman na proračun, sjednicu napustili tijekom 8. točke, prije izglasavanja proračuna.

Tomislav LEVAK
HNS-u odbijeni svi amandmani

Prije početka sjednice, u predvorju županijske vijećnice, HNS-ovi vijećnici održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili što će tražiti da se uvrsti u županijski proračun za 2015. “Tražimo niz stvari, ali najvažnije su: povećanje naknade za novorođenčad s 500 na 1000 kuna; povećanje subvencioniranja naknade za međumjesni prijevoz učenicima s pet na deset posto; povećanje subvencije studentskih kredita za četiri posto”, istaknuo je Stjepan Čuraj. Nakon što su im svi amandmani odbijeni, a prije odlaska sa sjednice Čuraj je samo kratko izjavio: “Proračun je za 66 milijuna kuna veći nego posljednji ovogodišnji. Teško je vjerovati da nema novca za naše zahtjeve”.

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike