Osijek
MIRNA ZIMA ZA OSJEČKE CESTARE

Ove zime Unikom
potrošio tek dvije tone soli
Objavljeno 17. prosinca, 2014.

Zimska služba Unikoma ove je sezone održavanja potrošila tek dvije tone soli, i to na kritičnim mjestima, poput mostova i nadvožnjaka, a poledica najprije zaprijeti na Tuđmanovom mostu. Kako potvrđuje Mario Mišetić, voditelj Unikomove zimske službe, sezona je do sada, srećom, vrlo mirna.

- Intervenirali smo samo nekoliko puta, u jutarnjim satima, preventivnim posipavanjem kritičnih lokacija solju. O tome koliko je posla bilo, dobro govori i podatak o količini potrošene soli, a procijenjena potreba za jednu sezonu je 1500 tona. Stigla je južina, a dugoročna prognoza kaže kako bi nešto snijega moglo biti tek oko Nove godine. No pokazalo se kako su te prognoze vrlo neprecizne, svaki dan drukčije i mi vjerujemo samo prognozama za nekoliko dana - objašnjava Mišetić.

Iako posla do sada praktički nije bilo, u Unikomu ističu kako su ljudstvo i oprema u punoj pripravnosti, a u skladištima je približno 600 tona soli.

- To je apsolutno dovoljno jer, pokaže li se potreba, možemo dobiti novih 500 tona u praktički jednom danu pa straha od pomanjkanja soli nema - naglašava Mišetić.

Da soli, bar ovog tjedna, najvjerojatnije neće trebati, potvrđuju i meteorolozi, koji najavljuju gotovo proljetne temperature u Osijeku. Tako će dnevni maksimalci danas, u srijedu i četvrtak, biti tek stupanj ispod dvoznamenkastog plusa, a u petak i subotu, unatoč oblacima i mogućoj kiši, živa termometra mogla bi se popeti čak i do proljetnih 15 stupnjeva. I. Sekol

Najčitanije iz rubrike