Osijek
GRAĐANSKI ODGOJ OŠ VIŠNJEVAC

Učenici će biti promatrači na izborima za predsjednika RH
Objavljeno 16. prosinca, 2014.
Osmaši su prijedloge za uređenje MO Višnjevac poslali gradonačelniku

Dok pojedine udruge i interesne skupine (i dalje) šalju javnosti negativne poruke vezane uz nastavu građanskog odgoja, ovaj predmet zaživio je u hrvatskim školama.

Kako to izgleda u praksi, provjerili smo u Osnovnoj školi Višnjevac. Uvjerili smo se da je ova škola primjer dobre prakse, u pravom smislu te riječi, jer na praktičnim primjerima uče učenike kako biti aktivan građanin.

- Učenici koji pohađaju izborni predmet građanski odgoj i obrazovanje iznijeli su prijedloge za ljepše uređenje Višnjevca u obliku malih projekata. Dobili su suglasnost Vijeća učenika škole i svoju inicijativu s prijedlozima uputili na mnoge adrese, između ostaloga i na Ured gradonačelnika - objašnjava prof. Silvija Vukašinović, koja predaje izborni predmet građanski odgoj i obrazovanje u OŠ Višnjevac.

A prijedlozi su doista kvalitetni i zanimljivi. Tako, primjerice, učenici predlažu da se neiskorišteni prostor tržnog centra uredi i da tamo budu čitaonica, prostor za glazbene večeri, društvene igre i druge sadržaje za mlade. Drugi projekt, višnjevačka Stara Drava 'Bent', obuhvaća uređenje rekreacijske i izletničke obale, uz mogućnost zapošljavanja čuvara. Solarne ploče na osnovne škole, naziv je trećeg projekta. Učenici predlažu da se na ravnom krovu njihove škole postave solarne ploče, a novac od ušteda na grijanju i energiji upotrijebi za uređenje školskih igrališta i prostora škole.

Inicijativa je zainteresirala i gradsku upravu, pa su im u goste došli zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš i Mario Kovač. Odgovorili su na brojna pitanja učenika, prokomentirali njihove prijedloge, objasnili učenicima funkcioniranje Grada i pozvali ih da ih posjete u sjedištu Grada, u Kuhačevu 9.

Prof. Vukašinović kaže da izbornu nastavu građanskog odgoja pohađa 25 učenika osmog razreda, što je jedna trećina svih osmaša u toj školi. “Dobili smo dozvolu Državnog izbornog povjerenstva da učenici u mojoj pratnji i uz suglasnost roditelja, promatraju rad biračkog odbora na izborima za predsjednika RH. Smatram da svim tim aktivnostima potičemo učenike da razmišljaju o svojoj zajednici, razvijaju samopouzdanje, daju inicijative i na taj način postaju aktivni građani”, zaključuje prof. Vukašinović.

Vesna LATINOVIĆ
VOLONTIRAJU U ŠKOLI I VRTIĆU

Uz to, dodaje prof. Vukašinović, u sklopu građanskog odgoja, učenici osmog razreda volontiraju u vrtiću, kao i u svojoj školi, gdje pomažu učiteljicama razredne nastave u radu s djecom. Također, pokreću akcije u školi vezane uz kvalitetniju prehranu i slično. Obilaze i lokalnu sredinu pa su tako posjetili MO Višnjevac, Župu Blažene Djevice Marije i Sportski nogometni klub Višnjevac. No, to nije sve vezano uz građanski odgoj u OŠ Višnjevac. Prof. Natalija Krešo koordinira međupredmetno povezivanje građanskog odgoja, a knjižničarka Marija Klapka vodi Vijeće učenika škole.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana