Novosti
ZLATICA ŠTULIĆ, IZ SINDIKATA TRGOVINE

Trgovci u prosincu rade pod stresom, iscrpljeni i bolesni i sve to – besplatno!
Objavljeno 17. prosinca, 2014.
Trgovci su u prosincu najopterećeniji radnici u zemlji, ali za to ne dobiju zasluženu naknadu

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, građani će i za ove blagdane na darove, hranu i ugođaj potrošiti oko 11 milijardi kuna.

Malo će tko od njih pomisliti na osobu s druge strane blagajničkog pulta. Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, govori o problemima trgovaca u prosincu - mjesecu kupnje.

Je li opravdano reći kako su zaposleni u sektoru trgovine, posebice trgovine na malo, najopterećeniji radnici u prosincu?

- Da. Radi se produženo i s puno više opterećenja. Ove godine u prosincu se očekuje promet u trgovini veći od deset milijardi kuna. Poslodavci su se dobro pripremili za konkurenciju, ali u prosincu ne zapošljavaju nove radnike i sav teret prenose na postojeće radnike. Radno vrijeme je produženo i do 23 sata, a forsiraju se i noćne kupnje. Paralelno, govori se samo o produktivnosti i o velikom trošku radnika. Tako se događa da u trgovinama od 700 i više kvadrata rade samo tri radnika u smjeni! To znatno povećava stres na radnom mjestu, jer radnici rade puno više od redovnog rada, a tada se i pogreške i ozljede češće događaju. Vrijeme je da inspekcije odrade intenzivnije nadzore, jer radno vrijeme se u većini trgovina ne evidentira točno, evidencije su i dalje dvostruke, piše se, primjerice, da je radnik slobodan, a on je na svom radnom mjestu. Priča poslodavca da radnici dolaze dobrovoljno je nedopustiva, jer radnik ima sklopljen ugovor o radu, prema kojem on radi i za taj rad biva plaćen. To je područje u nadzoru inspektorata.

Mnogi će trgovci blagdane provesti na radnim mjestima, a tjedne uoči blagdana odrađujući velik broj prekovremenih sati, u kojoj će im mjeri to biti evidentirano i plaćeno?

- Prema dosadašnjem iskustvu najveći dio tih sati neće biti plaćen jer, prema našoj evidenciji, svaki radnik u maloprodaji pokloni godišnje jednu mjesečnu zaradu poslodavcu, a najveći dio tog “poklona” odnosi se na prekovremeni rad u prosincu. Prema novom ZOR-u, prekovremeni rad se mora unaprijed pismeno narediti, odnosno u roku od tjedan dana potvrditi da je radnik radio prekovremeno. No prekovremeni sati vrlo se često uopće ne najavljuju i ne evidentiraju, a to znači da se i ne plaćaju radnicima. Dio radnika će za taj rad iskoristiti poneki slobodan dan, ali ne cijelu odrađenu satnicu. Prema zakonu prekovremeni se rad mora platiti više, a ne umjesto novca dati slobodne dane! Postoje i rijetki pozitivni primjeri, gdje se sati evidentiraju, a to znači da će biti i plaćeni. U tim firmama postoje sindikalno organizirani radnici. Posebno je pitanje rada na blagdane 26. prosinca i 6. siječnja. Ovim putem apeliramo na poslodavce da svojim radnicima omoguće blagdan s obitelji. Da se ne izjašnjavaju da oni ne bi radili, ali da rade zbog konkurencije, pa se događa da radnici od danas do sutra dobiju obavijest o tome da moraju na posao ili da rade produženo. Takvo ponašanje poslodavaca je kažnjivo, a predviđena je kazna od 61.000 do 100.000 kuna.

Uz pojačan redovan rad, dodatni pritisak i probleme radnicima u sektoru trgovine stvaraju inventure godišnjeg poslovanja.

- Poslodavci imaju akte na temelju kojih odrađuju inventure. Istim aktima je određen i način plaćanja, kao i predviđena satnica za provođenje inventure. Kad je pravilo poznato, sve se lakše odradi. Važno je reći da je za radnike veliki stres iščekivanje rezultata inventure u firmama u kojima poslodavac pokušava manjak u poslovanju naplatiti od radnika. To je problem kod nekih poslodavaca, koji bez utvrđivanja odgovornosti žele sav rizik poslovanja prenijeti na leđa radnika, po principu objektivne odgovornosti, a što nije u skladu sa ZOR-om. Zakon jasno kaže da štetu koju učini poslodavcu radnik plaća samo ako je ona rezultat njegove namjere i krajnje nepažnje u radu.

Ivana SOLAR
kada dođe prosinac, radnici nemaju pravo biti bolesni

Kakva je situacija s mogućnošću korištenja godišnjih odmora i slobodnih dana u prosincu radnika zaposlenih u sektoru trgovine?

- U prosincu u trgovini nema godišnjih odmora i svi trebaju biti zdravi. Danas općenito biti bolestan u trgovini često znači da je radnik potencijalni višak, znači da se radniku sigurno neće produžiti ugovor, da će poslodavac radnika nakon povratka s bolovanja pozvati i upozoriti ga da njemu ne trebaju bolesni radnici i da valjda ima nekoga u obitelji tko mu može njegovati bolesno dijete. Danas imamo situaciju da mnogi radnici dolaze bolesni na posao jer se ne usude ići na bolovanje. Kod nas se na bolovanje gleda kao na nešto loše i bolesni radnici često su izloženi dodatnom pritisku i raznim oblicima diskriminacije, kao i mobingu na radnom mjestu. Često poslodavci nezakonito traže od radnika da umjesto bolovanje koriste godišnji odmor. Vrlo često i nagrađuju neizostanak s posla, što diskriminira bolesne radnike.

Možda ste propustili...