Regija
USVOJEN PRORAČUN ZA 2015. GODINU

Brodski proračun manji
za 1,74 milijuna kuna
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

SLAVONSKI BROD - S 14 glasova za, sedam protiv i dva suzdržana slavonskobrodsko Gradsko vijeće usvojilo je proračun grada za 2015. godinu, i projekcijama za 2016. i 2017. godinu. Najveća značajka proračuna je smanjenje prihoda iz poreza na dohodak za 8,6 milijuna kuna, što implicira smanjenje rashoda ili pronalaženje novih izvora prihoda ili povećanje obveza za građane.

- U uravnoteženju proračuna planirano je ipak smanjenje onih poslovnih rashoda koji nisu od vitalnog značaja za obavljanje djelatnosti gradske uprave i ustanova - obrazlažući proračun kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 165.986.670 kuna, što je za 1,04 posto, odnosno 1.742.219 kuna manje u odnosu na planirane prihode i primitke za 2014. godinu, no rashodi će i dalje biti razvojni i socijalni.

- U sljedećoj godini planira se završetak dogradnje i opremanje OŠ 'Bogoslav Šulek' i dvorane škole “Đuro Pilar” započetih u prethodnim godinama, nastavak ulaganja u predškolske objekte (vrtić u Naselju Zrinski Frankopan, dodatna ulaganja u ostale vrtiće), gradnja, dogradnja i rekonstrukcija sportskih objekta (na igralištu NK Graničar, NK Marsonija), dodatna ulaganja i opremanje ostalih sportskih objekata, nastavak uređenja Tvrđave Brod, ulaganja na kući Brlićevih i rekonstrukcija i sanacija odlagališta Vijuš, izgradnja reciklažnih dvorišta, projekt gradskih bicikala, gradnja komunalne infrastrukture u gradu i poduzetničkim zonama..., nabrajao je gradonačelnik.

Tu je i stalna briga za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, potpore proračunskim korisnicima, poboljšanje kvalitete života građana kroz program socijalne skrbi...

Proračun nije podržao oporbeni HDZ, HSLS i HSP dr.AS.

- Ovaj proračun je skup lijepih želja, čestitki i pozdrava, nerealan je kao i prošlogodišnji - izjavio je Josip Mišić (HDZ), smatrajući kako bi realno trebao iznositi tridesetak milijuna kuna manje. Duspara je pak odgovorio kako će do kraja godine izvršenje proračuna biti 90 postotno, „što znači da je bio realno planiran i dobro izvršen“, dodao je. M.Radošević

1,04

posto je proračun za 2015. manji od onog iz 2014.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike